Annons

Annons

Annons

Insändare
Uppmaning till en samlad politik för Nynäshamns kollektivtrafik

Vänsterpartiet i Nynäshamn uppmanar alla partier enas bakom krav på en fungerande kollektivtrafik.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Låt oss gå till gemensam handling nu", skriver Vänsterpartiet.

Bild: Linn Anglerfjord

Annons

Det har inte undgått någon i Nynäshamn att den redan ohållbara situationen för en av de viktigaste kommunikationerna vi har med resten av regionen, nu har blivit fullständigt hopplös. Från att ha våndats över huruvida en kommer att kunna ta sig till/från jobbet, skolan eller kvällsaktiviteten i tid, till att nu rentav fråga sig om det överhuvudtaget alls går att räkna med pendeln.

Samtidigt som regionen även leker med tanken att dra in det enda alternativet till en direktkommunikation till Stockholm som vi har — linje 861.

Det faktum att Nynäshamn, jämfört med resterande kommuner i regionen, även besitter den speciella egenskapen av att vara omringade av vatten från öst till väst, där de enda kommunikationerna via spår och väg med regionen, och för övrigt hela landet, vätter mot Stockholm, gör vårt behov av fungerande kollektivtrafik än mer viktig.

Annons

Annons

Vänsterpartiet Nynäshamn står därför bakom den högst okontroversiella tanken som föreslogs i NP nyligen, att vi Nynäshamnare och vi partier som är Nynäshamns främsta företrädare, gör gemensam sak och en gång för alla avkräver regionen den kollektivtrafik vi förtjänar. Det är hög tid för politiken i Nynäshamn att, oavsett partifärg, kräva en fungerande, pålitlig och säker kollektivtrafik för hela vår kommun. Låt oss gå till gemensam handling nu!

Med denna insändare bjuder vi härmed in alla partier att stå med oss i nedanstående skrivelse, eller liknande som vi kommer överens om, till regionen om de mest grundläggande krav för att vår kommun ska ha de förutsättningarna vi behöver.

Förslag till skrivelse till Region Stockholms trafiknämnd:

Vi partier i Nynäshamn, som de främsta företrädarna för våra kommuninvånare, avser med denna skrivelse att rikta den högsta av kritik mot regionens förfarande med våra enda få kollektiva kommunikationer till resten av regionen och därmed också, till resten av landet. I åratal har vi fått utstå inställda pendeltåg och fåtaliga och bristande busskommunikationer, såväl inom som ut från kommunen, på bekostnad av vår fria rörlighet, vår trygghet, vår tid och vår ekonomi.

Därav kräver vi nu, som ett samlat Nynäshamn, att Region Stockholm vidtar följande åtgärder för att säkerställa vår rätt till en jämlik och fri rörlighet inom regionen.

Annons

Vi kräver att:

En trygg och kontinuerlig pendeltågstrafik säkerställs till regionens ytterkanter, med en prioritering av tågavgångar till och från de kommuner i regionen med de minsta möjligheterna till andra kollektiva kommunikationer, i fråga om restid och antal byten, till och från T-Centralen.

Annons

Linje 861 bevaras med nuvarande turtäthet för att säkerställa ett pålitligt alternativ till pendeltågstrafiken.

Linje 898 avgår, utöver nuvarande avgångstid, en gång per natt under natten mot lördag och natten mot söndag, för att säkerställa kommunikationen till Nynäshamn då tågen inte går.

Priset för en enkelbiljett halveras till och med 1 januari 2024.

Linje 848 inkluderar Nynäshamns station och Västerhaninge station vid varje rutt; fortsättningsvis avgår varje 30:e minut under rusningstrafik, samt varje 60:e minut under övrig tid, måndag till fredag. Samt att en linje med samma rutt avgår en gång per natt under natten mot lördag och natten mot söndag, för att säkerställa en regelbunden och pålitlig kommunikation även till kommunens ytterkanter.

Bodil Ekholm, gruppledare för Vänsterpartiet Nynäshamn

Ask Fernström, politisk sekreterare för Vänsterpartiet Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan