Annons

Annons

Annons

Insändare
Kommunen tar inte sitt ansvar för att förbygga trafikproblem

Daniel Marmgård riktar i en insändare kritik mot Nynäshamns kommuns ovilja att förebygga trafikproblem.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bilden visar hur det såg ut på Estövägen den 16 december 2022. Foto: Daniel Marmgård

Annons

Det är trist att läsa om trafikproblemen kring Utsikten, jag kan verkligen identifiera mig i problemet. Tyvärr har jag inget hopp om att kommunen kommer att lösa detta, just på grund av det Maria Gard Günster (C) hänvisar till; att det är kommunens experter som ska lösa detta.

Låt mig förklara: sedan vi flyttade till Estö 2015 har vi stört oss på att det körs väldigt fort på gatorna i södra delarna av Nynäshamn. Vid ett tillfälle tappade en förare kontrollen och sladdade rätt in i vår mur på framsidan. Även våra grannar har haft påhälsningar av bilar i staket och häckar. Vi, och många i området, har barn. Trottoarerna är väldigt smala, eller saknas till och med helt på en stor del av vägnätet. Däremot är gatorna breda som motorvägar. Det är svårt att ta sig fram säkert med barnvagn eller rollator, särskilt vintertid. Jag har skrivit insändare, jag har skrivit medborgarförslag och jag har mejlat direkt med kommunens trafikingenjör.

Annons

Annons

Responsen har hittills varit väldigt sval. December 2017 skriver kommunen som svar på min kontakt, att de är medvetna om att gatorna är för breda, men att de inte kan åtgärda detta nu, dock ska de se över temporära hastighetsdämpande åtgärder när ”årets snöröjningsperiod är till ända”. Vi väntar fortfarande.

I april 2018 höll vi på att bli överkörda av en fortkörare på övergångsstället utanför förskolan Måsen. Passade då på att fråga kommunen om någon åtgärd för att få ner hastigheterna var på gång, men fick inget svar. Påminde igen i november 2018, eftersom det då kördes race och gjordes handbromssladdar en halv natt i korsningen Estövägen/Videgatan, inget svar. Skrev ett medborgarförslag som drogs i samhällsbyggnadsnämnden 2020 och bifölls (MSN/2020/1877/061-2), men med ursäkt att man måste hitta en dagvattenlösning först.

I vintras sladdades det loss igen under morgontrafiken. Det är inte jättekul att gå över gatan med små barn, när det kommer bilar sladdandes och ”lägger åttor” tvärs över vägen. Hörde förstås av mig igen, den här gången fick jag faktiskt ett svar! Dock att det var en polisiär fråga att ta hand om bilister som kör för fort, min uppföljande fråga om jag ska ringa 112 eller vänta i kön på 114 14 fick jag dock inte svar på.

Nu råkar ju grundproblemet vara att infrastrukturen är helt felbyggd för att vara ett bostadsområde, vägen är ju både bred och rak, vilket måste åtgärdas om hastigheterna ska dämpas. Det är faktiskt väghållarens (kommunens) och inte polisens bekymmer. Häromnatten jagade polisen en fortkörare i 115 km/h utanför vårt hus, det ska inte ens vara möjligt att köra så fort i ett bostadsområde!

Annons

Annons

Varför tror jag inte att vi kommer att få någon lösning på problemen kring Utsikten? Jo, för att det som kommunens trafikkontor verkar vara mest nöjda med i den här stan är den märkliga boulevardgata man försökt göra av Nynäsvägen. Ni vet den som har sånadär cykelbanor som Stella Fare drev igenom, och som sen ledde till att hon fick lämna stockholmspolitiken? Eller gårdsgatan i centrum, där ingen verkar förstå varesig hastighetsbegränsning eller väjningsplikt? Frågan om fortkörning har tagits upp av flera personer under flera års tid och har omfattat flera olika platser, som Hamnviksvägen, Ringvägen och Kalvö. Samma problem toppade kommunens trygghetsundersökning.

Ständigt svar från kommunen är att de förstår problemet, men inte kan göra något ”just nu”, men uppenbarligen inte sen heller. Nu kan vi läsa i NP att kommunens trafikingenjör säger att problemet kring Utsikten är medborgarnas beteende, och att hon inte har någon lösning på problemet. Det är helt enkelt fel på befolkningen, inte på kommunens gator eller usla planering.

Politiken hänvisar till kommunens experter, men experterna är helt ointresserad av att faktiskt ta tag i problemen. Här önskar jag att politiken kliver in och tar ledarskap och visar på handlingskraft!

Daniel Marmgård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan