Annons

Annons

Annons

Insändare
Ska ge en god arbetsmiljö för både skolledare och pedagoger

Skolchefen Tina Persson skriver i ett insändarsvar om en kommande omorganisation inom förskolan.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi tror att detta även här i vår kommun kommer att ge en god arbetsmiljö för både skolledare och pedagoger", skriver skolchefen Tima Persson.

Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT

Annons

Svar på insändaren med rubriken ”Omorganisation i förskolan missgynnar personalen”.

Det stämmer att vi till hösten inför en ny ledningsstruktur för förskolorna i Nynäshamns kommun. Förskoleområdena slås då ihop två och två, så att det kommer att finnas tre områden istället för nuvarande sex. Men varje område kommer då att ledas av två skolledare. En kommer att vara rektor och den andra enhetschef.

Annons

Denna förändring görs utifrån rektorernas arbetsbelastning. Det kan tyckas att det blir samma sak då det är lika många pedagoger på lika många chefer, men skillnaden är att skolledarna får mer renodlade arbetsuppgifter och därmed färre uppdrag.

Annons

Detta har tidigare använts i många kommuner och det finns forskning som visar på ett gott resultat både för skolledarna och pedagogerna.

I dessa fall har skolledarna beskrivit det som att: Arbetsbördan blev lättare. De nådde bättre resultat i arbetet. Saker blev gjorda, som förut hade skötts med vänster hand på grund av tidsbrist. Beslutsprocesserna gick fortare, eftersom cheferna hade mandat att fatta egna beslut. De var mer tillgängliga för personalen än en ensam rektor kan vara.

Vi tror att detta även här i vår kommun kommer att ge en god arbetsmiljö för både skolledare och pedagoger. Under hösten kommer alltså övergången att ske och arbetsmetoder mejslas fram vartefter.

Jag tycker att ni ska prata med era skolledare om er oro så att de får en chans att möta upp era funderingar.

Ni är förstås också alltid varmt välkomna att kontakta mig.

Tina Persson, skolchef för förskola

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan