Annons

Annons

Annons

Insändare
Välfärden hotad trots ekonomiskt överskott i Nynäshamn

Socialdemokraterna skriver i en insändare om Nynäshamns kommuns årsredovisning.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det behövs mer pengar till bland annat äldreomsorgen, anser Socialdemokraterna.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Årsredovisningen för 2022 visade ett resultat på över 171 miljoner kronor i Nynäshamns kommun, detta tack vare att den tidigare socialdemokratiska regeringen gav ut statsbidrag så att kommunen skulle kunna prioritera välfärden. Samtidigt pågår en ekonomisk kris som drabbar de allra mest utsatta i vårt samhälle; våra barn och äldre.

Detta är något som vi socialdemokrater är mycket oroade över och vi måste nu ställa den blå-bruna ledningen till svars i kommunhuset. Vad har ni för åtgärder och när kommer de för att förhindra att barnen och de äldre ska betala det dyraste priset för den ekonomiska kris som pågår?

Annons

Att få ett resultat på över 171 miljoner kronor och samtidigt inte kunna höja skolpengen men också bråka om att lägga ner pedagogisk omsorg i Stora Vika på grund av ekonomin är absurt. Äldreomsorgslyftet som vi Socialdemokrater införde bort prioriteras också trots att det ska finnas pengar.

Annons

Det fanns flera förslag som vi socialdemokrater föreslår för att kunna förhindra att välfärden blir sämre: Vi socialdemokrater föreslår därför höjd skolpeng, mer pengar till äldreomsorgen, höjt föreningsstöd samt satsningar för att få igång tillväxten med pengar till samhällsbyggnadsprocessen.

Det socialdemokratiska budgetalternativet innehöll en reparationssats på 44 miljoner kronor. De revor i välfärden med besparingar i skolan, en omsorg som är trasig och en trygghet som är satt ur spel kunde åtgärdas med vår budget. Den tidigare och nuvarande moderata styrningen av vår hembygds välfärd har satt sina spår i neddragningar för barn och äldre.

Det nya blå-bruna styret med Moderaterna och Sverigedemokraterna, i spetsen prioriterar den egna politiska organisationen med fler politiker och kommunalråd istället för att prioritera välfärden för våra barn och äldre. Mellan 2018-2023, har Alliansen höjt arvodena med 7 miljoner kronor, pengar som kunde riktas till skolan.

Den föreslagna satsningen Socialdemokraterna föreslog i den egna budgeten var 20 miljoner till skolan för att skapa förutsättningar för skolan att stödja och utbilda våra unga. Utbildning av våra unga är den särklass viktigaste uppgiften för att säkra framtiden. Satsningen kunde användas till att anställa 25 nya lärare eller cirka 33 nya barnskötare.

Annons

Nu är det ni blå-bruna som styr och har chansen att prioritera rätt. Utan aktivt stöd från SD skulle Alliansen med den moderata kommunstyrelseordföranden falla. Det är dags nu att SD och Allianspartierna påbörjar åtgärder för att barnen och de äldre inte ska behöva betala priset för den ekonomiska krisen.

Socialdemokraterna i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan