Annons

Annons

Annons

Insändare
Varför sänker Nynäshamn sina egna skolor?

En skattebetalare i Ösmo riktar i en insändare kritik mot etableringen av Raoul Wallenbergskolan i Källberga.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Varför agerar politikerna för att försämra för sina egna skolor?", undrar insändarskribenten.

Bild: Gorm Kallestad/TT

Annons

Nynäshamns grundskolor går en tuff framtid till mötes, vilket framgår av tertialrapport 1 2023 och barn- och utbildningsnämndens remissyttrande inför mål- och budget 2024-2027.

En viktig anledning är den kommande etableringen av Raoul Wallenbergskolan (RWS) i Källberga, en vinstdrivande friskola som politikerna lockat till kommunen genom ett extra etableringsbidrag om 12 miljoner kronor över fem år. Skolkoncernen är mest känd för att ägaren, en tidigare KD-politiker, använt skolpeng för att köpa skärgårdstomter av sig själv.

Annons

Annons

Nämnden beskriver hur etableringen kommer att leda till ett överskott av elevplatser de närmaste åren, och flaggar för ”anpassningar” (neddragningar) i den kommunala verksamheten.

Särskilt Ösmo kommer att påverkas. Man nämner att elevtapp från den kommunala verksamheten kan leda till att snittkostnaden per elev ökar, och att det finns en risk att tappa behöriga lärare.

Om snittkostnaden per elev i den kommunala skolan ökar, måste även RWS få högre ersättning per elev. Detta så kallade ”friskolestraff” är välkänt från andra kommuner, och kommer att belasta kommunens ekonomi ytterligare. Satsningar på den kommunala skolan omöjliggörs.

Varför agerar politikerna för att försämra för sina egna skolor, och varför delar de ut över 12 miljoner av skattebetalarnas pengar till en stor koncern med gott om kapital? Den enda förklaringen jag kan se är att man låter ideologi och gamla partikopplingar gå före kommunens bästa. Det är ett stort svek mot Nynäshamns barn.

Skattebetalare i Ösmo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan