Annons

Annons

Annons

Läsartext
Calle Jularbo och Sven-Ingvars hyllades

Ösmo hembygdsgille ordnade en musikträff.

Detta är en läsartext.

Lennart Clerwall spelar gitarr och sjunger vid lilla scenen. Foto: Bengt Agermark

Annons

Den 3 juni hölls en musikträff vid hembygdsgården i Ösmo anordnad av Ösmo hembygdsgille.

Vädret blev vackert denna dag med 18 grader och fina förutsättningar för musik i olika former: folklåtar, gammeldans och schlagermusik. Publiken hade tagit plats på stolar och vid bord ute på gräsmattan.

Calle Jularbo (1893-1966) hade anknytning till Ösmo genom sin trolovning med Gerda Larsson (1885-1968) från Ösmo. Hon var född på torpet Kråklöt under gården Bangsta. Torpet hade tidigare ingått som ett av 18 båtmanstorp i Ösmo socken. 1915 fick man sonen Ebbe Jularbo.

Annons

Annons

Far och son var några av Sveriges mest kända och omtyckta dragspelsmusiker.

Bosse Larsson och Inge Tyllman spelar på stora scenen. Foto: Bengt Agermark

Vi kom att spela några av Calles låtar. Han föddes den 6 juni 1893 det vill säga för 130 år sedan. Gruppen bestod av Birgith Karlsson (dragspel), Bosse Larsson (gitarr), Inge Tyllman (dragspel) och jag på fiol i några av låtarna.

Inge spelade på ett dragspel, som är 70 år gammalt, och av samma typ som den kände dragspelaren Erik Frank spelade på i filmen ”Med hundra dragspel och en flicka”. Jag berättade kort om dragspelets historia och konstruktion. Fredrich Bushman i Berlin konstruerade det första dragspelet 1822. De största spelen kan ha 64 knappar i diskanten och 120 knappar i basen.

Efter vårt framförande tog Lennart Clerwall på gitarr över med ett medryckande program från den lilla scenen. Några tog till dans på dansbanan.

Spel förekom också i loppisboden, Vanstaboden och utanför härbret.

Bengt Agemark

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan