Annons

Annons

Annons

Insändare
Sociala medier påverkar vårt drickande

Mojtaba Ghodsi, vd för organisationen IQ, rekommenderar personer att rensa sitt flöde i sociala medier så att inte alkohol tar så stor plats.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mojtaba Ghodsi, är vd för IQ.

Annons

Det är semestertider och samhället går på sparlåga. I alla fall i vissa avseenden. På andra områden skruvar vi upp. Vi dricker mer alkohol. Det syns i försäljningsstatistiken och när vi frågar svenska folket. Vi skruvar även upp vår aktivitet på sociala medier och delar med oss av härliga stunder.

För många är det naturligt att dricka mer när vi är lediga och utrymme för socialt umgänge ökar. När alkoholen får en större plats delas även mer på sociala medier. Närmare varannan uppger i IQ:s undersökning att de ofta ser alkoholrelaterat innehåll i sina flöden, och nära fyra av tio menar att det är än vanligare under sommaren. Varannan säger dessutom att alkoholen skildras positivt.

Annons

Annons

Hur vi påverkas av innehållet i flödet är individuellt, men forskning visar att risken att unga ska dricka alkohol den närmsta månaden ökar om deras vänner postar inlägg om alkohol. Utmaningen idag är att när du och jag omedvetet, och med positivt uppsåt, delar med oss av våra semesterbilder med alkohol i handen så kan det påverka andra negativt.

Om alkoholbilder påverkar dig negativt kan det vara läge att rensa bland vilka konton du följer. Det är även bra att påminnas om att vardagens rutiner inte delas lika ofta. Påverkas du av bilderna på öl och rosé, så att du känner ett sug efter att dricka, trots att du inte tänkt det? Ta i så fall en paus från sociala medier, njut av dina egna stunder och sluta jämföra med andras.

Mojtaba Ghodsi, vd IQ

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan