Annons

Annons

Annons

Insändare
Samtal kan leda till samsyn för att utveckla kommunen

Lars-Åke Lundin (S) skriver i en insändare om politiskt samarbete.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Med stabila och väl förankrade beslut kan vi tillsammans utveckla Nynäshamns kommun och leva upp till av kommunfullmäktige fastställda vision", skriver Lars-Åke Lundin (S).

Bild: Carina Albin

Annons

Inledningsvis vill jag tacka för de svar som Mats Engvall (SD) och Bernt Wåhleman (L) har lämnat på min insändare från den 4 juli, ”Med SD:s hjälp gräver Alliansen skyttegravar”.

I min insändare skrev jag att SD har en tvivelaktig bakgrund och att de inte ställer upp på människors lika värde. Mats Engvall skriver i sitt svar att jag missleder och han åberopar text från SD:s principprogram. (Principen om att envar människa har ett grundläggande och okränkbart värde). Huruvida SD lever upp till texten låter jag läsaren att avgöra.

Jag kan dock konstatera att en rad förslag och uttalanden från SD:s håll pekar på ett problematiskt förhållande till den liberala demokratins värnande om de demokratiska institutionerna och de mänskliga fri- och rättigheterna. Här följer några exempel. Borttagande av alla böcker på främmande språk från biblioteken. Förbud mot Prideflaggor i offentlig regi. Diskriminering av icke svenska medborgare. Begränsning av public service. Journalister som samhällets fiender. De tidigare partiledarna Stefan Löfven och Bengt Westerberg gör samma konstaterande i en gemensam debattartikel i DN 2022-09-03.

Annons

Annons

Självklart samtalar vi Socialdemokrater med alla, däremot förhandlar eller samarbetar vi inte med alla. Att Socialdemokraterna och SD ideologiskt står långt ifrån varandra är ingen hemlighet. De långtgående meningsskiljaktigheterna är orsaken till att vi inte hade med texter från SD:s valprogram när vi skrev dokumentet ”Samsyn för Nynäshamn”. Jag kan notera att Allianspartierna i Nynäshamn har en annan uppfattning om SD:s ideologi och inte ser problem med att ha ett utvecklat samarbete.

I frågan om blåbrunt är det positivt att SD försöker hålla partiet rent från nazister. Vi socialdemokrater har heller aldrig som Bernt Whåleman skriver klistrat någon brun kulör på Liberalerna eller de andra Allianspartierna. Efter den slutsatsen behöver inte Bernt Whåleman känna sig djupt sårad. Att det blir en blåbrun nyans i argumentationen och debatten beror på det röstunderlag som Alliansen har i form av en politisk vilde som inte längre är medlem i SD, men som har varit aktiv nazist.

Jag har i drygt två mandatperioder verkat i kommunsstyrelsen och precis som Bernt Wåhleman skriver har jag erfarenhet av att samarbete alltid innebär kompromisser. Utan kompromisser hade S och L aldrig kunnat styra Nynäshamns kommun tillsammans.

Ett exempel på kompromisser är när det under mandatperioden 2014-2018 arbetades fram det äldrepolitiska programmet. För att få bred politisk förankring verkade Socialdemokraterna för att alla partier i socialnämnden var med i arbetet och bidrog med sina synpunkter. Ett program som fastställdes av kommunfullmäktige. Intressant att notera är att i fullmäktige röstade SD avslag på programmet.

Annons

Annons

På liknade sätt skulle vi vilja stärka det politiska samtalet och hitta former för samarbete med Liberalerna och de andra Allianspartierna. Inte för att vi vet bäst, utan för att våra olika uppfattningar tillsammans kan leda till bra beslut för kommunens invånare.

Låt oss börja med att diskutera hur vi på bästa sätt kan lösa äldreomsorgen på landsbygden, men det finns såklart många andra frågor att samarbeta om. Med stabila och väl förankrade beslut kan vi tillsammans utveckla Nynäshamns kommun och leva upp till av kommunfullmäktige fastställda vision - I vår kommun får hela livet plats.

Lars-Åke Lundin (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan