Annons

Annons

Annons

Insändare
Nynäshamn kan lära av Mörbylånga – för en bättre hemtjänst

Nynäshamns kommun måste bli bättre på att lyssna på medarbetarna i hemtjänsten och skulle kunna hämta inspiration från ett framgångsrikt arbetssätt i Mörbylånga på Öland, skriver Roland Junerud (S) i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Roland Junerud (S) är Socialdemokraterna gruppledare i socialnämnden i Nynäshamn.

Bild: David Klasson

Annons

Nyligen hade vi ett möte med Mörbylånga kommun, där de framgångsrikt genomförde en omställning i hemtjänsten, vilket har resulterat i höjd kvalitet och nöjdhet inom hemtjänstverksamheten.

Vi socialdemokrater tog initiativet att anordna ett stormöte för samtliga partier i socialnämnden där politiker och tjänstepersoner som arbetar inom hemtjänsten kunde träffas och ta del av Mörbylångas framgångsrika förändringsarbete. Under mötet fick vi ta del av Mörbylångamodellen, det nya arbetssättet som de infört för att fokusera på vårdtagarens individuella behov samt förbättra verksamheten.

Annons

Annons

I Mörbylånga arbetade personalen i ett 8-veckors projekt där de undersökte och analyserade hur de kunde skapa mervärde för sina vårdtagare. De genomförde djupintervjuer med vårdtagarna för att förstå deras behov och utmaningar bättre.

Efter detta samlades de för att diskutera och skissa på en processkarta för att optimera vägen framåt.

Det nya arbetssättet, Mörbylångamodellen, har varit framgångsrikt och bidragit till ökad arbetsglädje och högre kvalitet för vårdtagarna. Genom att lyssna på medarbetarna och implementera förbättringsförslag har de lyckats skapa en positiv förändring i verksamheten, för alla medparter.

Nu ser vi möjligheten att applicera liknande metoder i vår egen kommun för att förbättra vår hemtjänst. Genom att ta bort minutstyrning och istället fokusera på tillitsbaserad styrning och personlig kontakt med planering, tror vi att vi kan öka kvaliteten för våra vårdtagare och skapa en bättre arbetsmiljö för våra vårdtagare samt medarbetare.

Vi i opposition kommer fortsätta att driva frågan i Nynäshamn och försöka få majoriteten att förstå vikten av att arbeta metodiskt för att lösa problemen inom den kommunala hemtjänsten. Vi vill ta lärdom av Mörbylånga och andra kommuner som har lyckats skapa positiva förändringar genom att satsa på kvalitet och individanpassning.

Roland Junerud (S), andre vice ordförande i socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan