Annons

Annons

Annons

Insändare
Landsbygden är viktig – samarbeta med oss!

Bengt-Göran Pettersson (KD) skriver i en debattartikel om behovet av samarbete i landsbygdsfrågor.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nynäshamns kommun skulle vinna på mer samarbete över partigränserna i landsbygdsfrågor, anser Bengt-Göran Pettersson (KD).

Bild: Foto: Christine Olsson/TT

Annons

Mycket har hänt i vårt land och vår värld de senaste åren. En pandemi som påverkat vårt samhälle på många sätt förutom de lidande och förluster av nära och kära som många människor upplevt. Ett samhälle i omställning, förändring av arbete och en kraftigt ökad digitalisering. Efter detta så utbröt kriget i Ukraina genom ett oacceptabelt angrepp från Ryssland med död, skadade människor, stor materiell förstörelse och flyktingströmmar som påverkat även vårt land och på ett nära håll har vi fått se människor komma med båt till Nynäshamn för att sen spridas över landet.

Annons

Annons

Allt detta är en del av den förändring som påverkat oss i Sverige och Nynäshamn och som kommer påverka oss under lång tid både på det ekonomiska planet och en oro för en ostabil maktbalans.

Under mer än 30 år så har självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige minskat kraftigt vilket gör sig påmint på ett enkelt sätt vid de fall då transporter av livsmedel till storstadsområden fallerar eller uteblir och det väldigt snabbt blir tomt i hyllorna.

En av den nystartade landsbygdsberedningens uppdrag är att se över och bereda förslag till kommunstyrelsen med en strategi för en lokal livsmedelsförsörjning för att säkra möjligheterna till livsmedelsförsörjningen i vår kommun. I det arbetet är det därför viktigt att bland annat se över försörjningsbalansen i vår kommun. Något som landsbygdsberedningen kommer titta vidare på efter sommaren.

För den som följer debatten i bland annat lokaltidningen så lyfts ofta frågan om samarbete, samsyn och samtal för en bättre kommun från delar av oppositionen. Det är bra på många sätt så ett första steg vore då kanske att välja att kliva med i landsbygdsberedningen för att tillsammans arbeta för en hel kommun. Socialdemokraterna har säkert goda inspel som skulle komma väl till pass i det arbetet. Dels i frågor som rör de gröna näringarna samt även i samhällsplaneringsfrågor kopplat till att leva och verka på landsbygden.

Så hoppa upp ur skyttegravarna så möts vi för ett gott samarbete.

Bengt-Göran Pettersson (KD), ordförande i landsbygdsberedningen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan