Annons

Annons

Annons

Insändare
Några små steg i rätt riktning är inte nog

Lilla Klimatgruppen skriver i en insändare att den borgerliga alliansens framgångar vad gäller klimat- och miljöfrågor i Nynäshamn är synnerligen måttliga.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lilla Klimatgruppen menar att kommunalråden i Nynäshamn bör vara försiktiga i tolkningen av en ny rankning gällande miljö- och klimatfrågor.

Bild: Carina Albin

Annons

I en insändare i NP 16/7 av fyra kommunalråd från allianspartierna i Nynäshamn – Marcus Svinhufvud (M), Mikael Persson (L), Antonella Pirrone (KD) och Maria Gard Günster (C) – presenterar de den fantastiska utvecklingen där deras styre gör ”Nynäshamn till en föregångare i miljö- och klimatfrågorna”.

Det är deras tolkning av ”den senaste rankningen från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring där vår kommun har klättrat hela 39 platser”. De fyra känner ”stor glädje och stolthet” över detta.

Vi i Lilla Klimatgruppen blev undrande. Har vi missat denna fantastiska utveckling? Vi beslöt oss för att kolla. På hemsidan för Svensk Försäkring hittade vi två rapporter över en återkommande enkätstudie de gör tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet. Den ena var från 2019, den andra från 2023. Det var ”Klimatanpassning 2019 – Så långt har Sveriges kommuner kommit” och samma, men 2023.

Annons

Annons

Studien handlade visserligen om hur kommunerna förberett sig för ett ändrat klimat, och inte om hur man minskar utsläppen, vilket merparten av texten i insändaren beskrev. Det var dock det närmaste vi hittade, så vi kollade rapporterna.

I rapporten från 2019 finns i Bilaga 4 ”Kommunernas poäng i rankingen”. Enligt kolumnen ”Placering” rankades Nynäshamn som 135, bland totalt 208 kommuner som besvarat enkäten. 134 kommuner hade alltså bättre poäng. I rapporten från 2023 rapporteras rankingen som 96 bland 194 kommuner. Det stämmer med ”39 platser”. 135 minus 96 är 39.

En mindre del av klättringen på 39 platser beror alltså på att det är 14 kommuner färre 2023. Den här förbättringen, enligt enkätsvar, beror säkert väsentligen på den nya hållbarhetsplan som kommunfullmäktige har antagit, under stor enighet bland partierna. Man kunde nu, i enkäten, svara ”ja” på några fler frågor av typ ”Har ni tagit fram en handlingsplan/handlingsplaner för genomförande av anpassningsåtgärder?”

Vi kan alltså bekräfta att kommunen under en period av borgerligt styre, under stor enighet i kommunfullmäktige, fattat beslut, som gör att man kan svara ”ja” på några fler frågor av denna typ. Man är nu i mitten av rankingen, bland de kommuner som svarat på enkäten. Vi tycker nog dock att det är ett något pressat underlag för påståendet att man gjort ”Nynäshamn till en föregångare i miljö- och klimatfrågorna”.

Annons

Vi noterar också att ni hävdar att Nynäshamn numera är ”i alla fall på rätt väg!”. Vad ni grundar det på är något oklart, men ni verkar mena att ni tagit bra initiativ, och att ni ”dragit nytta av andras kunskap, idéer och innovationer. För att vi förstår att kommunen inte är bäst på allt.”

I dag håller nästan alla, i ord, med om att klimatförändringarna är ett alvarligt problem, milt uttryckt. I ord framhåller man hur bra och ansvarsfullt man agerar. Detta lägger man mycket fokus på.

Under tiden fortsätter utvecklingen mot mer koldioxid i atmosfären. Forskare konstaterar att utvecklingen mot klimatkastrofer på många sätt går snabbare än vad man tidigare trott.

Lilla Klimatgruppen i Nynäshamn:

Anders Lindeberg, Margareta Björnson, Bo Johansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan