Annons

Annons

Annons

Insändare
Inrätta en närakut i Nynäshamn

Britt-Marie Jacobsson i Pensionärspartiet skriver i en insändare om behovet av en närakut i Nynäshamn.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tillgängligheten till vård är alldeles för dålig i Nynäshamns kommun, menar Britt-Marie Jacobsson i Pensionärspartiet.

Bild: Isabell Höjman/TT

Annons

Vi är 30 000 invånare, många äldre som behöver vård i Nynäshamns kommun. Det är ett problem att ta sig till närakuten i Haninge, då äldre ofta inte har bil, inte har färdtjänst och sjukresa endast beviljas dem som redan har kontakt med vården.

De äldre som har hjälp av sina nära och kära ska inte behöva sätta sin enda tillit till dem för att få hjälp i nödsituationer, men kunna känna stor tacksamhet för att de finns.

Annons

Även om man har hjälp av kommunal hemtjänst och kan ta sig till närakuten, kan stora problem uppstå. En kvinna i 80-årsåldern behövde hjälp då hon fått ont i benet och behövde läkarvård, vårdcentralen i Nynäshamn kunde inte ta emot henne, hon hänvisades till närakuten i Handen. Hon klarar sina sjukbesök utan assistans, och ringde sjukresetaxi, gjorde några smörgåsar och åkte iväg.

Annons

Efter sex timmar på närakuten i Handen, utan toalettbesök, utan mer mat än två smörgåsar, var kvinnan färdigbehandlad. Då var klockan 22.00 på kvällen, mottagningen stängdes, hon var sista patienten. Personalen slutade sitt arbete, och ingen sjukresa kunde ta henne.

Hon hade fått en lista på olika taxibolag som hon kunde ringa till. En förbarmade sig över henne. Då hade hon suttit ensam mellan utgångsdörrarna och väntat. Hon kunde inte lämna byggnaden, då hade dörrarna slagit igen och klockan började närma sig 23.00. Hon satt mellan dubbeldörrarna och väntade. Kvinnan är bunden till permobil och rullstol och kan inte röra sig fritt.

Det här är ett riktigt skamligt exempel på vad som kan hända, inget klander på personalen, som är hårt belastad. Jag har själv besökt närakuten flera gånger denna vår och sommar, med långa väntetider.

Nynäshamns befolkning ligger illa till då vården inte räcker, vi har långa väntetider för att få komma till läkare och för så kallad enklare vård. Att ta sig till SÖS för akuta ärenden kan sluta med att vänta en hel natt, eller få medicin som hjälper över natten, för ett nytt besök morgonen därpå på närakut om inte vårdcentralen kan ta emot.

Annons

Vi är 30 000 invånare i Nynäshamns kommun och bofasta flyttar in i vår populära stad. I Nynäshamns kommun vi har sommarboende, båtfolk och turister på besök.

Annons

Pensionärspartiet i Nynäshamns kommun anser, att vi måste satsa mer på sjukvård, fler äldreboende med utbildad personal, aktiviteter för äldre som skapar bra hälsa, ett bättre omhändertagande. En närakut i Nynäshamn är ett måste, då vi lever längre och kräver mer omsorger. Dags att börja kämpa för en närakut i Nynäshamns kommun.

Pensionärspartiet i Nynäshamns kommun

Britt-Marie Jacobsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan