Annons

Annons

Annons

Insändare
Gläntan – ett exempel på konstruktivt samarbete

Socialdemokraterna skriver att öppnandet av Gläntans förskola i Sunnerby är ett exempel på konstruktivt samarbete.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nybyggda Gläntan i Sunnerby. Foto: Nynäshamns kommun

Annons

Äntligen kan vi se att vi i oppositionen lyckats omvandla ett av alliansens dåliga förslag till något bra. Glädjande nog är den kommande öppningen av Gläntans förskola i Sunnerby ett bevis på att oppositionen i Nynäshamns kommun genom noggrant granskande av de tveksamma planer som den tidigare moderatledda regimen försökte driva fram, på skattebetalarnas kostnad, lyckats vända besluten så att den nybyggda konceptförskolan nu kan invigas.

Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier agerade som en nödbroms och avvärjde den omfattande ombyggnaden av den mögelskadade Sunnerbyskolan. En skola som har plågats av fukt och mögel, och där renoveringskostnaderna var uppskattade till över 150 miljoner kronor, med en osäkerhetsmarginal på hela 20 procent. Med andra ord visade det sig vara både billigare och mer förnuftigt att bygga en helt ny skola, inklusive en matsal och en förskola. Den tidigare moderata ledningen reagerade med stark irritation och kallade socialdemokraterna för icke-konstruktiva, beskyllande oss för att alltid fördröja förslag.

Annons

Annons

Nu när irritationen har lagt sig för moderaterna och de övriga allianspartierna, kan vi tydligt se att våra förslag visade sig vara kloka. Till hösten öppnar en modern konceptförskola, ett projekt som har visat sig vara både tids- och kostnadseffektivt. Den första konceptförskolan, kallad "Cykelskogen", byggdes under det tidigare socialdemokratiska styret.

Vi, socialdemokrater, känner stor glädje över öppnandet av den nya förskolan i Sunnerby. Samtidigt oroar vi oss över dröjsmålet med byggandet av den nya skolan och den saknade matsalen för eleverna i Sunnerby, därmed skulle de äldre få tillbaka sin matsal på äldreboendet. Erforderliga resurser har redan avsatts för byggandet av den nya skolan och matsalen. Vi har föreslagit att matsalen bör placeras i en fristående byggnad, för att möjliggöra användning som en gemensam samlingsplats på kvällstid i Sunnerby.

Vid valet 2022 lovade samtliga partier att en ny skola och matsal skulle bli verklighet i Sunnerby, men hittills har det nya högerkonservativa styret inte agerat trots tidigare beslut. Visserligen var moderaterna missnöjda när oppositionen lyckades stoppa planerna på att renovera fuktiga och mögliga byggnader från 70-talet, som skulle ha blivit en av Stockholmsregionens dyraste renoveringar. Men med oppositionens engagemang nådde vi tillsammans en bra lösning. Nu är det hög tid för det nya högerkonservativa styret att agera och påbörja byggandet av matsalen och den nya skolan i Sunnerby.

Annons

Sorunda står inför en tioårsperiod av kraftig bostadsutveckling med många hundra nya bostäder anpassade för barnfamiljer. Det är därför av största vikt att vi ser till att det finns en fungerande skola och matsal för de nya invånarna.

Det är tydligt att en kritisk opposition som granskar tvivelaktiga förslag kan leda till en bättre lösning genom samarbete. Gläntans förskola är ett resultat av detta konstruktiva arbete. Låt oss tillsammans forma framtiden!

Gill Lagerberg

Göran Bergander

Patrik Isestad

Socialdemokraterna i Nynäshamns kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan