Annons

Annons

Annons

Insändare
SD: Vi välkomnar en debatt om Nato-inträdet och Nynäshamn

Johann Wolf (SD) välkomnar en förutsättningslös debatt om vad Nato-inträdet innebär för Nynäshamn.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kan Nato-inträdet innebära att det behövs en rent militär hamn i Nynäshamn? Frågorna är många, menar Johann Wolf (SD).

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

Sverige går nu med i Nato, och det inleder en ny tidsålder. Det är inte förvånande att det skapar öppna frågor om vad som kommer att hända i den okända nya tidsålder som vi nu träder in i. En kommunalpolitisk debatt om Nato och Nynäshamn har faktiskt redan inletts, och jag finner det rimligt att också jag lämnar ett bidrag med mitt partis syn på saken.

På samma sätt som mitt parti accepterar jag Nato-inträdet utan reservationer, men också utan glädje. Med Rysslands omänskliga terrorkrig mot Ukraina stängs tyvärr alla andra möjligheter än ett svenskt Nato-inträde.

Vad jag framför allt vill, det är att uppmana alla att i likhet med mig själv fundera på frågorna som nu kommer, och försöka förutse vilka nya situationer för Nynäshamn som Nato-inträdet kan komma att föra med sig, hur vi ska hantera dem, vilka lösningar som kan bli aktuella, vad vi kan acceptera eller kanske inte kan acceptera. Jag välkomnar en förutsättningslös debatt.

Annons

Annons

En sak som framstår som uppenbar är till exempel att Gotlands och Nynäshamns förbindelser med varandra kommer att breddas kraftigt. Gotland kan förväntas bli ett stort hangarfartyg av kalksten som ligger strategiskt mitt i Östersjön. Nynäshamn har en stor roll i Gotlandstrafiken redan nu, som rimligtvis kommer att bli ännu mycket större i tiden som kommer. Kanske behövs det en rent militär hamn, ungefär lika stor som dagens civila? Kan vi avsätta mark och kustlinje till anläggningsplatser för militära fartyg?

Om Nato-personal ska förläggas i Sverige under längre tid, så ska det enligt Natos förordningar göras upp mellan värdstaten och Nato hur personalen ska bo, arbeta och leva. Förläggning av detta slag kan till exempel förväntas i Nynäshamn, som är en rimlig utskeppningspunkt för all militärmateriel och personal som ska till Gotland. Detta kan vara positivt för Nynäshamn, med nya välavlönade invånare.

Kan vi planera för att kanske ta fram en helt engelskspråkig grundskola och/eller gymnasieskola i Nynäshamn för barn till Nato-personal på flerårskontrakt? Där skulle även våra egna elever i så fall kunna välja att studera. I och med Nato-medlemskapet, så får vi en mängd åtaganden där alla, riksdag, regering, Nato och främmande länder förväntar sig att det vi gör i Nynäshamn ska fungera inom ramen för helheten.

Annons

Frågorna kan göras många fler än så, men jag vill sätta streck där eftersom jag har gjort min poäng.

Vi behöver fundera på hur vi bäst kommer fram till konstruktiva lösningar inom kommunalpolitikens ram för att få ut det bästa ur Nato-inträdet. För mig skulle det ha stort värde om kommunala frågor som följer av Nato-medlemskapet kunde hanteras långsiktigt och över blockgränserna.

Vi vill alla det bästa för Nynäshamn!

Johann Wolf (SD), kommunalråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan