Annons

Annons

Annons

Insändare
Vind kan bli vätgas – ett studiebesök på Ljusterö

Centerpartiet i Nynäshamn skriver om en mer hållbar energipolitik.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraftverk.

Bild: Annika Byrde

Annons

Alldeles i början av sommaren gjorde ett gäng ur Centerpartiet Nynäshamn ett studiebesök på Ljusterö i Roslagen.

Det som lockade oss till Ljusterö var det vindkraftverk som företaget Strömberg Förvaltnings AB driver på ön. Företagets ägare, Peter Strömberg, tog emot oss under propellrarna och beskrev turerna kring uppstarten av projektet. Tanken är att det så småningom, kanske redan nu i höst, ska finnas en nybyggd vätgasfabrik i anslutning till vindkraftverket. Det överskott av el som uppstår kan på så sätt omvandlas till annan miljövänlig energi.

Annons

Annons

Sol- och vindenergi är viktiga delar i omställningen till en mer hållbar energipolitik, tycker vi i Centern. Att kunna lagra energi har varit en kärnfråga i miljödebatten. Flera miljövänliga energikällor är inte möjliga att lagra, annat än i batterier. En kostsam och inte särskilt effektiv metod. Desto viktigare att snabbt få i gång en etablering av fler vindkraftverk och solcellsdrivna fabriker som kan omvandla energin till vätgas.

I dagsläget är det svårt att hitta ställen att tanka till exempel en vätgasbil på. Men redan nu har allt fler lantbrukare vätgasdrivna maskiner och faktum är att just bondgårdar har stora förutsättningar, till exempel genom att använda gödsel till att tillverka sin egen vätgas. På så sätt kan man hjälpas åt i bygden, så att fler får möjlighet att använda vätgas. Den enda restprodukt som kommer från vätgasdrivna maskiner och fordon är vatten eller vattenånga. Noll koldioxid.

Centerpartiet i Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan