Annons

Annons

Annons

Insändare
Kommunal: ”Privatisera inte hemtjänsten i Nynäshamn”

Kommunal i Nynäshamn anser inte att allianspartierna har lyssnat på brukare, anställda eller fack om hur man ska kunna förbättra den kommunala hemtjänsten, skriver de.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Birgitta Lindroth och Annica Nero, Kommunal i Nynäshamn.

Bild: Carina Albin

Annons

Nu är Nynäshamn på väg att privatisera hemtjänsten igen. I slutet av maj informerades Kommunal om att socialnämnden skulle rösta igenom ett förslag som innebär att den kommunala hemtjänsten utanför tätorten skulle läggas ner och att brukarna hänvisas till privata alternativ. Något som också skedde i nämnden några veckor senare. Högerstyret i kommunen försökte genom att ta beslutet i nämnden undvika en bredare demokratisk debatt om nynäshamnsbornas välfärd.

Vi vet också att det inte är första gången de borgerliga partierna i Nynäshamn försöker sig på sådana här tilltag. 2017 beslutade socialnämnden att privatisera den personliga assistansen. Och 2020 ville man sälja ut hemtjänsten. I det senare fallet lyckades vi stoppa högerns privatiseringar. Det kan vi göra igen. Om brukare, anställda och medborgare i Nynäshamn går samman kan vi sätta stopp för det här.

Annons

Annons

Kommer den kommunala hemtjänsten att sluta synas på landsbygden? ”Vi konstaterar att man inte har lyssnat på brukare, anställda eller fack om hur man skulle kunna organisera och förbättra den kommunala hemtjänsten”, skriver företrädare för Kommunal sektion Sydost, Team Nynäshamn.

Bild: Carina Albin

Under sommaren har också Socialdemokraterna i Nynäshamn överklagat beslutet till förvaltningsrätten då man anser att ett sådant beslut måste fattas av kommunfullmäktige och inte kan delegeras till en nämnd. Något som gjorde att högerstyret fick kalla fötter och tog om beslutet i socialnämnden i mitten av augusti för att senare ta ett slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige.

Kommunal är mycket kritiska till både högerstyrets tillvägagångssätt och beslutet som sådant. Vi konstaterar att man inte har lyssnat på brukare, anställda eller fack om hur man skulle kunna organisera och förbättra den kommunala hemtjänsten. I stället har man drivits av en ideologisk privatiseringsiver som snarare kommer försämra verksamheten.

Vi vet av erfarenhet vad det innebär att lägga ut välfärden på privata aktörer. Det enda sättet för dessa företag att gå med vinst är genom att försämra de anställdas villkor och löner, att färre ska göra mer. Det tror inte vi att nynäshamnsborna vill.

I stället för att privatisera verksamheten vill Kommunal att Nynäshamn inför en tillitsbaserad styrning av den kommunala hemtjänsten som möter brukarnas behov, blir mer resurseffektiv och skapar en mer hållbar arbetsmiljö. De som arbetar nära brukarna är de som bäst vet hur arbetet ska läggas upp och om de får större ansvar för att planera sitt arbete tillsammans med brukarna kommer också resultatet bli bättre. Den här typen av styrning har redan införts i andra kommuner med väldigt bra resultat.

Annons

Vi är övertygade om att Nynäshamn kan bättre. Det är dags för det borgerliga styret att ta av sina ideologiska skygglappar och i stället sätta sig ner med fack, anställda och brukare för att skapa en kommunal hemtjänst som tar medarbetarnas erfarenheter och brukarnas behov på allvar.

Annica Nero, Birgitta Lindroth, Haris Maksvitis, förtroendevalda Kommunal sektion Sydost, Team Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan