Annons

Annons

Annons

Läsartext
Moringen gjorde resa till Fårö

SPF Moringens cykelresa på Fårö den 14–17 augusti 2023.

Detta är en läsartext.

Avresedagen gick som planerat trots oron när en av Destination Gotlands färjor togs ur drift. Koll på läget hade Izza som van administratör. Hon mötte alla med ifyllda bagagetaggar och information om resan.

SPF Moringen har varit på vackra Fårö.

Bild: Margareta Molén

Cykelledaren Åke fanns också på plats i god tid. Dessutom hade han tidigare varit på plats i juni och kollat vad som skulle passa vårt cykelgäng på 10 personer.

I Visby hamn tog vi en buss till busstationen för vidare färd till Fårögården där vi bodde i tre nätter. Våra hyrda cyklar fanns redan på plats. Första middagen blev gemensam på Fårögårdens restaurang. En sådan trevlig start på resan.

Annons

Annons

Följande dag cyklade vi norrut till Fårö kyrka i en takt som passade de flesta. Vi fortsatte mot Skär och stannade till vid Nordersand vid Ekeviken. Sedan åkte vi söderut igen emot Fårösund men vek av för att ta oss till det fina raukområdet.

Många skratt blev det när vi tog paus och noterade att vi knapp kände igen Fårögården när vi passade den. Vi stannade till och fick beundra de finaste stenmurarna på Gotland, fåren och ett lambgift med agtak.

Sedan cyklade vi tillbaka mot Lauterhorn. Vi tog en paus vid ett gammalt fiskeläge som tydligen används även idag. De hade fått bidrag för att reparera ställningarna till fiskenäten. Så trevligt att se de välskötta små husen och det luktade tjära lång väg.

Färden fortsatte tillbaka till Fårö kyrka för en välbehövlig paus. Nu var det ”bara” sista biten hem till Fårögården. En lång, seg uppförsbacke. Den ende som inte märke av dem var Åke som trampade på i samma takt oavsett lutning och motvind. Så imponerande! Han är dessutom 93 år.

Bild: Margareta Molén

Izza kollade vilka restauranger som var öppna. Det blev ToDo intill Sundersand där vi åt en underbar middag. Så det blev ytterligare cykling denna dag, till och från restaurangen.

Påföljande dag startade som vanligt med frukost. Det visade sig att några haft svårt att sova efter den stora matportionen kvällen innan. Färden gick igen mot Fårö kyrka men denna gång vek vi av mot Dämba. Regnet hängde i luften men vi slapp skurarna. Färden gick vidare mot Engelska kyrkogården. På kyrkogården är 30 engelska soldater begravda som deltog i Krimkriget 1853–1856. Mycket vackert och rofyllt område. Innan dess hade vi passerat Fårö fyr där vi också tog paus och gick ner till stranden.

Annons

Annons

Bild: Margareta Molén

För den vidare färden valde vi att följa strandlinjen så mycket vi kunde. Åke tyckte att man ska cykla på grusvägar också när är på Fårö. Annars har man missat något. Så nu gjorde vi det! Ingen villa ha det ogjort. Så vackert! Men också svårt att cykla på. Så bitvis gick med cykeln för att undvika olyckor.

Efter denna sträcka kom vi helt plötsligt fram till grindarna till Ingmar Bergmans hus. Nu började frågorna komma. Hur många fruar respektive barn hade han? Svaren googlade vi fram när vi ånyo kom till Fårö kyrka för paus. Några passade på att handla i Hemslöljdsbutiken, äta Guteglass och dricka kaffe innan vi besökte kyrkan. Dagens etapp blev cirka 4 mil lång.

Nu hade vi fått se två helt olika sidor av Fårö. Majoriteten tyckte att dagens tur var den vackraste.

Kvällen avslutades med avskedsmiddag. Åke bjöd på bubbel och berättade om hur det gick till när cykelgruppen startades. Många passade på att berömma teamet Åke och Izza och ville att man fortsätter nästa år igen. Det visade sig att Izza med flera redan funderat på att resan skulle kunna vara på södra Gotland. Åke föreslog att Åland också är bra att cykla på. Vi får se vilket förslag som presenteras till 2024. Vi alla vill vara med och ser gärna att fler gör oss sällskap.

Tack för denna gång

SPF Seniorerna Moringen Nynäshamn

Margareta Molén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan