Annons

Annons

Annons

Nynäshamn

Insändare
”Enmansföretagare är också företagsamma”

”Härom veckan kunde vi i Nynäshamns Posten (24/8) läsa att Nynäshamns kommun enligt Småföretagarnas Riksförbund lider brist på ”företagsamma”. Det var med viss förvåning vi konstaterade att bara företagare med anställda klassas som Småföretagarnas Riksförbund klassar som företagsamma”. Det skriver bland annat företrädare för Företagarna Nynäshamn i en debattartikel.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Företagarna Nynäshamn vänder sig mot Småföretagarnas riksförbunds benämning av endast stora företag som ”företagsamma”. ”Även den som ”bara” skapat sitt eget jobb är en jobbskapare”, skriver Företagarna Nynäshamn.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Enligt oss i Företagarna är alla som vågar gå sin egen väg och ta ansvar för sin egen försörjning genom att driva företag att betrakta som företagsamma. Och även den som ”bara” skapat sitt eget jobb är en jobbskapare. Att exkludera enmansföretagare från begreppet företagsamma osynliggör en stor och viktig grupp jobbskapare, välfärdsbyggare och samhällsbärare. Påståendet att Nynäshamn har brist på jobbskapande företagare förtjänar därför att nyanseras.

Annons

Annons

Av Nynäshamns cirka 1 600 företag där minst en person har sin huvudsakliga sysselsättning är runt 1 250 enmansföretag drivna av lika många företagare. Dessa företagare utgör bara 4 procent av Nynäshamns kommuninvånare men hela 14 procent av kommunens sysselsatta, och de genererar 15 procent av kommunens skatteintäkter.

Självfallet vore det positivt om fler av Nynäshamns företag gavs förutsättningar att anställa sin första medarbetare utöver företagaren själv. Här har Företagarna och Småföretagarnas Riksförbund en viktig gemensam uppgift i att driva på för ett företagsklimat som gör det möjligt för varje företag att bli allt det kan bli. På vägen dit ska det värdefulla arbete som redan görs i tusentals enmansföretag emellertid inte förringas.

Christer Otterström Ordförande, Företagarna Nynäshamn

Annika Dahlberg Vice ordförande, Företagarna Nynäshamn

Emma Rogers Destinationschef, First Camp Nickstabadet-Nynäshamn

Daniel Svensson Telgra El AB

Bjarne Kristiansen Islaywhiskey.se

Christoffer Nilsson Studio Pixel AB

Amanda Andersson Webbkommunikatör Stockholm AB

Erik Mattsson Kontorschef, Handelsbanken Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan