Annons

Annons

Annons

Insändare
Hemtjänsten förtjänar ett framtidsbesked

De privata hemtjänstföretagen upplever svårigheter som är kopplade till att en del av den kommunala hemtjänsten ska läggas ned. Detta är Socialdemokraternas fel, skriver den borgerliga alliansen i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Hade Socialdemokraterna avstått från att förhala beslutet ytterligare, efter alla turer, hade många av hemtjänstföretagens orosmoment kunnat redas ut och få svar i juni", skriver socialnämndens ordförande Christina Sönnergren.

Bild: Carina Albin

Annons

Vi i Alliansen vill se en trygg hemtjänst, präglad av valfrihet och kvalitet, i hela Nynäshamns kommun. För att vi ska nå dit finns det många problem att lösa som dessutom har hängt med länge.

Några av de här problemen lyftes när vi i onsdags, tillsammans med företrädare från kommunens andra partier, fick lyssna på kommunens hemtjänstföretag. De hade anordnat ett möte för att ge sin bild av läget och dela sina synpunkter på hemtjänstens utveckling framöver. Vi tar med oss allt som sades och hoppas få höra ännu mer i vår framtida dialog.

Annons

Tyvärr framgick det tydligt att hemtjänstföretagen, likt brukarna och personalen, tagit skada av den försening som påtvingats den här processen. Hade Socialdemokraterna avstått från att förhala beslutet ytterligare, efter alla turer, hade många av hemtjänstföretagens orosmoment kunnat redas ut och få svar i juni.

Annons

Nu dröjer det till veckans kommunfullmäktige - förutsatt att oppositionen inte förhalar det ytterligare. Vi fick också åter höra hur svartmålningen av de här företagen, som vissa inom politiken stått för, skadat entreprenörer som inte vill annat än att ge våra äldre ett värdigt liv. Vi förstår att det här varit jobbigt och att det fortfarande finns en oro att reda ut.

Vi tar era synpunkter, och er oro, på allvar samt tar den med oss i vårt arbete och vår fortsatta dialog med er. På kommunfullmäktige kommer vi att fatta beslut om den tidigare aviserade omorganisationen. Därför att det är totalt nödvändigt för den kommunala hemtjänstens långsiktiga överlevnad.

Vi vill att Nynäshamns hemtjänst även i framtiden ska kännetecknas av valfrihet och kvalitet. Just därför kan vi inte låta den kommunala hemtjänsten falla. Med omorganisationen ser vi till att alla kommunens äldre får ha valfrihet, möjligheten att välja mellan olika aktörer, även om den kommunala hemtjänsten framöver fokuserar på tätorten.

Vi hoppas nu att hemtjänsten slipper fler återremisser, överklaganden och förhalningar. Istället önskar vi att alla kommunens partier kan bidra till att konstruktivt lösa de bekymmer och problem som våra äldre, personalen och hemtjänstföretagen lyft. Då kan vi ge hemtjänsten omstarten den förtjänar. Det första steget mot att lösa ett problem är att erkänna att det finns. Det är dags att ta det andra steget.

Annons

Christina Sönnergren (M), ordförande i socialnämnden

Nicolina Båth (KD), 1:e vice ordförande i socialnämnden

Helena Göransson (L), ledamot i socialnämnden

Eva Wennerberg (C), ersättare i socialnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan