Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17 länder i Nato-övning utanför Nynäshamn

Den 3-18 juni pågår den stora internationella militärövningen Baltops i hela Östersjöområdet. 17 länder deltar i övningen, som bland annat utförs på Utö utanför Nynäshamn.

Boende på Utö och båtfolk kommer att påverkas något under övningsperioden. Det är tillträdesförbud på Utö övningsfält och i ett vattenområde cirka 8 kilometer ut från land. Militären kommer också att ha verksamhet i Stabbo-Bodskärsområdet och kan behöva avlysa folk därifrån, berättar Kristina Swaan, informationschef på Amfibieregementet.

– I övrigt försöker vi minimera vår påverkan så mycket som möjligt. Vi är medvetna om att det är en intensiv period både för sjöfåglar och skärgårdsliv, säger hon.

Omkring 6 000 personer, 45 fartyg och 60 stridsflygplan deltar i övningen. Den inledande delen av projektet fokuserar på koordinering av de många olika nationella försvarsenheterna. Detta eftersom de olika ländernas militära praktik skiljer sig åt. Bland annat informeras gästande militärer om svenska säkerhets- och miljöregler.

Sedan går Baltops över i en fas av tillämpade övningar. Dessa övningar är konstruerade för att efterlikna verkliga scenarier. Soldaterna vet bara att de har fått en viss konflikt eller ett uppdrag av FN som de ska lösa.

– Våra chefer och soldater får inte den träning de behöver om de i förväg vet vad som kommer att hända. Nu måste de agera och fatta beslut baserat på den kunskap de har. Har man redan facit kommer man inte att utvecklas. Därför är överraskningsmomentet jätteviktigt, säger Kristina Swaan.

Baltops huvudsyfte är att träna de samarbetande styrkorna i internationella insatser.

– Vi på Amf1 får också väldigt bra möjligheter att utveckla vår amfibieförmåga, för det finns inget annat förband i Sverige som har den förmåga vi har. Nu får vi värdefull övningserfarenhet tillsammans med till exempel finska och holländska förband, säger Kristina Swaan.

500-600 personer deltar i Stockholmsområdet. Förutom flottan ingår även stridsflygplan och helikoptrar i övningarna på Utö. Bland annat kommer man att skjuta skarpt ner mot Utö skjutfält från stridshelikoptrar antingen den 11 eller den 12 juni.

För intresserad allmänhet går det bra att ta del av övningarna på Utö utanför riskområdet, berättar Kristina Swaan.

Baltops har hållits i 45 år. Bakom initiativet står Nato och USA. Ryssland har så sent som på 2010-talet varit med i övningarna. I år är Ryssland inte med.

– Varför de har valt att inte vara med på senare år kan inte jag svara på. Det är frivilligt att delta, säger Kristina Swaan.