Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1959 – det stora ”Ingo-året”

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1959 rådde det ”Ingo-feber” i hela Sverige. Så också i NP. Det blev också bio-kris i Nynäshamn, när allt fler skaffade sig en tv.

Annons

Hela Sverige hejade framför radioapparaterna när Ingemar ”Ingo” Johansson vann VM-matchen i tungvikt på Yankee Stadium mot Floyd Patterson den 26 juni 1959.

I Nynäshamns Posten följdes förberedelserna minutiöst med egna artiklar och inköpta bilder. I april publicerade tidningen en stor artikel där reportern ringde runt till nynäshamnare i olika åldrar för att höra vad de trodde om VM-fighten med stort ”V”.

– Man är väl svensk. 74 år är hon, men nog ska jag sitta vid radion och heja på Ingemar, sa fru Hanna Karlsson.

Men Britt Jansson, 11 år, tyckte att Ingemar verkade liten mot Floyd.

Det rådde rena rama Ingo-febern under hela året. Ingemar Johansson figurerade i mängder av reklamsammanhang, även i NP, och den 7 juli 1959 hade filmen ”Världsmästarnas match” premiär på Folkets Hus-biografen i Nynäshamn.

Och det kanske var vad FH-biografen behövde. Biokrisen hade nämligen blivit allvarligare det här året, eftersom fler och fler skaffade sig en tv. ”Bio har svårt att konkurrera med 1 300 ägare av TV-apparater” konstaterar NP den 24 april 1959.

Andra händelser 1959

Det här året började NP med årskrönika, men också nyhetspuffar på ”ettan”, alltså förstasidan.Barnavårdsnämnden uppmanade tobakshandlarna att inte sälja lösa cigaretter till 10-12-åringar (20/2).Den nya stadsdelen Estö fick postkontor, konditori och matvarubutiker på Hamnviksvägen (NP 10/3 och 11/12).

Bertil Johansson ”Berto” kom tillbaka som redaktör på NP (12/5).

Ett oljeutsläpp vid Gotlands sydspets i mars orsakade svåra skador i skärgården.

NP rapporterade att det inte blev någon sjöfågeljakt i Nynäshamn under våren eftersom beståndet av ejder och annan sjöfågel var skadat (NP 17/3).

Fartyget Berkel började brinna ute till havs den 26 maj. De 24 ombord fick rädda sig till livbåtar och sedan plockas upp av andra fartyg. Många fördes till Nynäshamn och fick mat på Hotell Nynäshamn. Fartyget låg vid Valsviken och brann under flera dagar (NP 29/5).

De första vattenskidtävlingarna i Sverige hölls vid Norrhagen, de tv-sändes (NP 18/8).

Fidel Castro blev Kubas ledare (januari).

Barbiedockan presenterades i USA (mars).

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul, visades för första gången i svensk TV.