Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3:12-reglerna – mer svårtydda än namnet självt

3:12-reglerna – ett namn som faktiskt är mindre svårtytt än reglerna. Och även om det inte säger något för de flesta så finns förklaringen i att reglerna tidigare fanns i 3 kap. 12 § i den gamla lagen om statlig inkomstskatt. Syftet med reglerna är att förhindra att småföretagare, som arbetar i sina egna företag, beskattas mer förmånligt än de som är vanliga anställda. Men det medför att svenska småföretag beskattas högre än stora företag, det har blivit en ”entreprenörsskatt” då den siktar in sig på själva företagandet. Men reglerna är mycket svåra och det verkar inte som att regeringen har tittat på det här i helikopterperspektiv eller ur några andra vinklar.

Det är inte i de stora börsbolagen eller de statliga verken som majoriteten av alla arbetstillfällen skapas. Det är Sveriges små företagare som skapar fyra av fem jobb. I Nynäshamn är det nästan alla företag. De nya regelförslagen innebär att delägarna i de största bolagen kan andas ut medan de minsta företagen får ta den stora smällen.

Ska man verkligen göra det dyrare och krångligare för alla dessa jobbskapare? Ja, det verkar inte bättre än så.

Regeringens mål med regeländringen är att öka skatteintäkterna och enligt utredningen kommer det att ske. Men de ser inte hela bilden, de har inte ensförsökt att se till effekterna av förslaget. Med de nya reglerna skulle ensmåföretagare behöva höja sin egen lön avsevärt för att inte få något som ipraktiken blir en sänkning av inkomst. Detta istället för att investera iföretaget t.ex. genom att anställa en till medarbetare eller ge en befintligmedarbetare möjlighet att gå från deltid till heltid. Kommer dagens jobbskapare att skapa fler jobb då? Kanske, men då kommer vi till nästa dilemma eftersom alternativet för dessa småföretagare, om de ändå väljer att fortsätta att skapajobb, blir att höja priserna ut till konsumenterna med motsvarande belopp. Kommer konsumenterna då vilja betala eller kommer de välja att inte köpatjänsten eller produkten alls? Det är något som vi inte vet. Dock är det solklart redan nu att förslaget till nya 3:12-regler är något som missgynnar majoriteten av Sveriges företagare, nämligen de små företagarna, och därmed även den svenska arbetsmarknaden och i förlängningen konsumenterna. Dessutom innebär detta förslag till regeländringar att småföretagarnas konkurrenskraft gentemot storföretagen, som inte berörs av 3:12-reglerna, minskar drastiskt. Kan det verkligen vara så de menade?

Nej, tänk om och tänk rätt. Gör det enklare och inte krångligare. När fler får jobb så kommer skattepengarna som ett brev på posten och blir tillgagn för oss alla. Vi behöver ha drivkrafter för att driftiga människor ska våga ta risker och skapa jobb såväl som tillväxt.

Vår organisation, Företagarna, ser med stor oro på förslagen, som skulle öka den politiska osäkerheten och minska viljan att investera och skapa nya jobb. Om förslagen genomförs finns risken att den positiva utvecklingen vi harjust nu bryts. Förslaget behöver dämpas avsevärt för att undvika skadliga effekter. Företagare behöver inte mer krångel, utan mindre.

Vad kan du göra? Jo, till exempel följande:

1. Du kan gå in och gilla Företagarnas gemensamma facebooksida om 3:12 som du hittar här:https://www.facebook.com/tretolv/ Dela och gilla det som läggs ut där.

2. Skriv direkt tillfinansminister Magdalena Andersson! Hur du kan göra det kan du läsa här:http://www.foretagarna.se/Opinion/312/lamna-dina-asikter-till-regeringen/

3. Om du är företagare kan dube din revisor (om du inte vill räkna själv) att räkna på hur 3:12 förslagetskulle slå mot just ditt företag. Skicka det sedan till vår regionchef:[email protected]: Ni kan vara helt anonyma ifall ni vill och baraskriva bransch och hur mycket det skulle slå i siffror mot ert företag. Det ärhelt frivilligt, men kan göra skillnad.

Tillsammans måste vi försöka stoppa förslaget!

Paulin Sunesson

Tidigare ordförande för Företagarna Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel