Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30-timmarsvecka ska testas i Nynäshamn – "Det här är framtiden"

Vänsterpartiet har fått igenom att Nynäshamns kommun ska testa förkortad arbetstid på minst två enheter i hopp om att få ner de höga sjuktalen.
– Det känns jätteroligt att få vara med och sätta Nynäshamn på kartan som en kommun som vågar hitta lösningar för att se till att de anställda mår bra, säger Mirre Malm (V).

Projektet har kommit till som ett led i det valtekniska samarbete som (V) har skrivit under med treklövern (S), (L) och (MP). Gemensamt ska partierna nu ta fram ett utredningsdirektiv för hur försöket ska utformas. Senast november 2017 ska försöket vara sjösatt.

Alla är överens om att kommunen har problem med ohälsotalen. Sjukfrånvaron i Nynäshamn bland de högsta i länet.

Försök med arbetstidsförkortning har gjorts tidigare på andra håll i landet. Enligt Dagens Nyheter har det uppmärksammade försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende i Göteborg resulterat i något lägre sjuktal och en kvalitetshöjning på verksamheten. Det projektet utfördes dock på en enhet med relativt liten sjukfrånvaro: Göteborgs stads snitt är 12,1 procent, Svartedalen har gått från 6,4 till 5,8 procent.

Mirre Malm anser att arbetsförkortning är något som samhället måste kosta på sig, inte minst med tanke på det uppskruvade arbetstempo som tycks föra med sig utbränningssjukdomar och att vi går mot en utveckling där allt fler delar på färre jobb.

– Jag tror att arbetstidsförkortning är framtiden för Sverige. Det är en kostnad i början men man måste se till vinsterna i längden. Inte bara vad arbetsgivaren kan tjäna utan även till exempel sådant som vad Försäkringskassan sparar in och socioekonomiska vinster som att människor är friskare och får tid att odla sina intressen, säger Mirre Malm.

Enligt Malm visar tidigare försök på en förbättrad effektivitet, att folk jobbar kortare tid men mer produktivt. Hon nämner det privata företaget Toyota center i Mölndal, som införde sex timmars arbetsdag, vilket ska ha resulterat i att produktiviteten ökade, personalen mådde bättre och man kunde arbeta mer i skift.

För att fånga upp alla aspekter av försöket, inte bara ekonomiska utan även eventuella mjuka vinster, vill kommunen även engagera någon högskola i projektet, berättar Mirre Malm.

I Nynäshamn ska minst två enheter inom äldreomsorgen, funktionshinderområdet eller förskolan få testa att gå ner i tid. En förutsättning är att facken, samt cheferna och personalen på enheten är med på tåget.

– Nynäshamn behöver vara en attraktiv arbetsgivare, ett sätt att locka är med en arbetstidsförkortning. För mig personligen är det en fråga om att ha möjlighet till ett helt och gott liv, dels på att man hinner med det arbete man ska göra och att man även hinner tanka på energiförråden hemma på fritiden.