Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

861:an blev pendlarnas nya favorit

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

2006 började buss 861 att köras från Nynäshamn till Gullmarsplan. Linjen blev snabbt mycket populär men har ändå varit utsatt för ständiga nedläggningshot.

Annons

När SL:s dåvarande vd Lennart Jangälv på ett möte i april 2005 utlovade en ny busslinje mellan Nynäshamn och Stockholm blev många positivt överraskade. Löftet drogs lika snabbt tillbaka, men 2006 infördes ändå nya linje 861 från Nynäshamn till Gullmarsplan.

Från början hade linjen endast en morgontur från Nynäshamn. Den 13 mars utökades antalet avgångar till tre.

– Direktbussen har varit mycket uppskattad. Vi arbetar fortlöpande med SL för att få till en pålitlig trafik, sade Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan (S) till NP.

Trafiken på linje 861 utökades sedan successivt. Den kompletterades så småningom också med linjen 861C till Cityteminalen.

Trots att direktbussarna är mycket uppskattade av resenärerna har de flera gånger hotats av nedläggning. I slutet av 2013 gick den sista bussen till Cityterminalen, men i gengäld blev det fler avgångar till Gullmarsplan.

I dagsläget har buss 861 tolv turer från Nynäshamn varje vardagsmorgon och tio turer från Gullmarsplan på vardagseftermiddagar och kvällar. Under normala förhållanden tar resan maximalt 55 minuter.

Fler nyheter från 2006

Stockholms Hamnar satte på allvar i gång sina planer för en ny storhamn vid Norvik. Efter många år av långa rättsprocesser är företagets nuvarande bedömning att hamnen kan vara i drift 2019.

Stockholmståg AB tog över driften av SL:s pendeltågstrafik från det hårt kritiserade Citypendeln AB.

Rondellhundar blev ett nytt fenomen i hela Sverige. Hemsnickrade jyckar dök upp i båda de två rondeller som då fanns i Nynäshamns kommun.

Nynäshamns centrum fick ett lyft då Lindex öppnade sin butik i staden.

Sverige gjorde succé under vinter-OS i Turin. Totalt blev det fjorton medaljer, varav en var guldet i herrarnas ishockeyturnering.

Den borgerliga Alliansen med (M), (C), (FP) och (KD) vann riksdagsvalet. Fredrik Reinfeldt (M) blev statsminister.