Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90 år sedan första NP kom ut

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Fredag den 9 januari 1925 utkom det allra första numret av NP. Under rubriken ”Åter en ny tidning i Nynäshamn” berättade redaktionen att många försök hade gjorts att starta en livaktig tidning på orten, men att de ekonomiska förutsättningarna verkade saknas.

Annons

Redaktionen konstaterade vidare på förstasidan att ”svårigheter påstås ju emellertid vara till för att övervinnas”. Men någon programförklaring och innehållsdeklaration för den nya tidningen ville NP inte slå fast, ”... utvecklingen bestämmes av helt andra lagar än dem, en obetydlig landsortsredaktör präntar”. 

Men NP lovade att regelbundet utkomma varje fredag och göra allt för att tidningen skulle bli läsvärd. (NP var under sina första decennier en endagarstidning.) Man bad ödmjukt läsekretsen att tipsa om vad som ”händer och sker i våra bygder”, ”meddelande mottages tacksamt pr telefon Nynäshamn 128.” Läs hela det första numret här!

Ett axplock från årgång 1925: Den 6 februari berättar NP om ”En gotlandstös på äventyr”. Bakom den lättsinniga rubriken döljer sig en familjetragedi. Flickan har rymt från hemmet på Gotland där en supande pappa misshandlade övriga medlemmar i familjen.

Flickan var väg till sin mormor i Skåne, men efter tips från polisen på Gotland blev hon gripen och förhörd av Nynäshamnspolisen. Polisen valde dock, efter att ha hört flickans berättelse, att låta henne fortsätta sin flyktresa. ”Och nu befinner hon sig troligen hos sin mormor i Skåne. Måtte det i fortsättningen gå henne väl! skriver NP.

Den 6 mars berättar NP att en ”skenolycka” hade inträffat vid Torö färja. Det var lantbrevbäraren Kristian Graffs häst som blev skrämd och satte av i sken, ner på färjan, över den och ut i sjön. Brevbäraren själv hade stigit av för att hämta post i diversehandeln vid Lyktan.

Säckarna med post från Landsort och Torö kunde bärgas, ”fastän genomvåta”. Hästen drunknade, men kadavret och vagnen kunde bärgas senare på eftermiddagen. ”Hästen var försäkrad till 500 kr”, skriver NP.

Den 23 december annonserades en villa på Trehörningen i Nynäshamn ut i NP. Villan var vinterbonad och hade stor sjötomt, 7-8 rum, elektriskt ljus och vattenledning. ”Dricksvattnet mycket gott”, slog säljaren också fast.

Vidare fanns både badhus och båthus på den 1,5 tunnland stora tomten, som också hyste både fruktträd och grönsaksland.

Priset för villan? 25 000 kronor.

NP kommer löpande under jubileumsåret att berätta om vad som har rapporterats i tidningen genom åren.