Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adborn (L): Fler bostäder behövs i Nynäshamn

Svar på insändaren med rubriken "Stoppa höghusen nu".

Hej Signhild. Du och ytterligare 41 personer skriver bland annat att ”Magnolias bisarra 17-våningsskrapa vid Sjötelegrafen och tiovåningshusen i korsningen Höjdgatan/Skolgatan är två exempel på hur kommunens representanter har tappat förankringen i vad Nynäshamn är och ska vara”. Ni skriver även att Nynäshamns kommun ska ta tillvara kommuninvånarnas intressen och att kommunen går tvärs emot slutsatser och intentioner i Nynäshamns fördjupade översiktsplan (FÖP).

Till att börja med är det beklagligt att ni så starkt är emot de planerade nybyggnationerna, jag har dock förståelse för era reaktioner då förtätningsprojekt ofta väcker känslor bland närboende. När det gäller FÖP så är den en plan som uttrycker Nynäshamns kommuns vilja för stadens utveckling. Huvudinriktningen är som ni nämner låg och tät bebyggelse med integrerad grönska. Men det står också i FÖP att det ska byggas höghus på utvalda ställen och att staden bör förtätas.

Nynäshamns kommuns målsättning är att befolkningen i kommunen ska öka, då behövs det byggas flera bostäder. När bostäder byggs är det bäst att förtäta i den befintliga bebyggelsen – både för miljön och ekonomin. För ekonomin då vi använder befintlig infrastruktur och kommunal service, för miljön då det bland annat finns möjlighet till bra kollektivtrafik i en tätare stad. Med fler invånare ökar också möjligheten till en mer levande stadskärna med större utbud av butiker, restauranger, med mera – vilket många efterfrågar. Vi bedömer även att en stor variation av bostäder är positivt för staden. Höga hus med genomtänkt placering bidrar till en varierad stadsbild med nya landmärken.

När det gäller er skrivning att Nynäshamns kommun ska ta tillvara på kommuninvånarnas intressen, så stämmer den. Det kan dock vara svårt att tillmötesgå allas önskemål, bland annat för att önskemålen i en och samma fråga kan vara helt avvikande. I frågan om höghusen har vi gjort bedömningen att de ska byggas, men vi har minskat antalet våningar på två av de tre husen vid Höjdgatan/Skolgatan efter önskemål som har kommit oss tillhanda.

Politiker och tjänstemän har alltid ett ansvar att väga allmänna intressen mot enskilda, och i det här fallet med höghusen har vi gjort bedömningen att de nya byggnaderna blir ett bra tillskott i staden.

Daniel Adborn (L), kommunalråd och ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel