Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akrobatisk kamp under taido-SM

Sverigeeliten i taido tävlar under lördagen i Nynäshamn. SM i den japanska kampsporten hålls i Gröndalshallen.

Ett trettiotal kampsportare kommer i morgon, lördag, till Gröndalshallen i Nynäshamn för att delta i det svenska mästerskapet i taido.

– När taidon spreds till Sverige kom sporten först till västkusten. Så en hel del av deltagarna är från trakterna kring Göteborg. Men det kommer att delta personer från många delar av landet, säger Anna Karlsson i Stockholms Taidoförening, som arrangerar mästerskapet.

Stockholms Taidoförening har en förgrening i Nynäshamn, som leds av Royne Rutström. Det är skälet till att Gröndalshallen är platsen för årets taido-SM.

– Inträdet är gratis och vi hoppas att de ska komma många åskådare. Vi har bland annat bedrivit en liten kampanj på Facebook för att locka publik, säger Anna Karlsson.

Taido är en japansk kampsport som är utvecklad med karate som grund. I Sverige är taidon som idrott organiserad inom Svenska budoförbundet.

– Det som framför allt kännetecknar taido är att det är en akrobatisk kampsport. Till skillnad från många andra kampsporter finns ingen skarp gräns mellan attack och försvar i taido.

Mästerskapet inleds med en invigningsceremoni klockan 11. Tävlandet pågår sedan fram till någon gång mellan klockan 16 och klockan 17.

– Inom taidon finns ett antal olika klasser och discipliner. Både individuella tävlingar och lagtävlingar avgörs under SM.

Även om taido i Sverige är en liten och okänd idrott har den funnits i landet i över 15 år.

– Det första svenska mästerskapet arrangerades i mitten av 1990-talet. Ett skäl till att vi ordnar och bjuder in publik till arrangemang som SM är att vi vill att vår idrott ska bli uppmärksammad och att fler ska få möjlighet att lära sig något om taido, säger Anna Karlsson.