Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre noveller i ny kostym

Stefan ZweigAmokÖversättning: Hugo Hultenberg, reviderad av Anna BengtssonErsatz

NOVELLER. Stefan Zweig var en litterär fixstjärna som fått en remarkabel renässans 115 år efter sin debut. Den självbiografiska ”Världen av igår” blev det sista han skrev innan han tog livet av sig under sin exil i Brasilien 1942. Samma år skrev han ”Schacknovell” som ingår i den volym med Zweigs noveller som nu ges ut i reviderad översättning.

Det gastkramande schackspelandet äger rum på en passagerarångare på väg från New York till Buenos Aires och knyter an till Zweigs erfarenheter från nazitidens Europa, där hans egna böcker brändes på bål under 1930-talet.

De resterande fyra novellerna, som ingår i den aktuella boken, är skrivna på 1920-talet. Förnäm borgerlighet som präglas av en skenbar trygghet bryts mot starka känslor och svidande nederlag. Zweig ansåg att han revolterade mot den egna solida bakgrunden när han drogs till figurer ”som ödslade bort sina liv, sin tid, sina pengar, sin hälsa och sitt anseende”.

 Något som resulterar i att vi får möta desillusionerade kvinnliga överklassdamer, besatta spelare, en läkare som löper amok när han konfronteras med en desperat abortsökande kvinna och en ung elev som försöker hantera mötet med en karismatisk lärare som brottas med sin homosexualitet.

Zweig skildrar utsnitt ur gårdagens Europa där den desillusionerade desperationen landar i existentiella frågeställningar.