Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aline Varre (SN): Viktigt att vi respekterar varandra inom lokalpolitiken

"Att gå in på den politiska arenan är verkligen en ny upplevelse för mig. Jag blir förvånad och förundrad nästan varje dag. Jag hör många prata om att vi ska samlas, men i samma andetag försöker de förlöjliga och förminska andra personer eller politiska partier", skriver Aline Varre i Sorundanet.

Jag började engagera mig politiskt efter att jag fick läsa att vår kommun skulle skriva ett avtal om att bygga en helt ny stad i Segersäng. Jag blev förvånad över det och andra uttalanden som kom angående detta.

Min åsikt är också att man inte visade någon hänsyn till dem som redan bodde i Segersäng, som hade flyttat dit för man hade en dröm om att bo på landsbygden. Jag ställde upp i intervjuer, anordnade ett möte där alla politiska partier var inbjudna, startade Facebook-grupper etcetera.

Att informationen delades vidare och att få se hur invånarna i vår kommun samlades var en fantastisk upplevelse. Men den positiva upplevelsen delades självklart inte av alla.

Personerna som blir utsatta är hjälplösa. För vem ska man gå till i vår kommun och be om hjälp? Jag anser att jag själv blev utsatt för allvarligt förtal och där var ledande makthavare i vår kommun involverade. Det slutade med att jag hade ett möte i kommunhuset, jag polisanmälde händelsen men inget av det hjälpte. Då tog jag kontakt med moderpartiet som hjälpte mig så att de till slut tog bort ett särskilt inlägg på Facebook.

Tänk så enkelt om man bara hade sagt förlåt och tagit bort inlägget, för det är inget tvivel om att detta var ett försök att förminska mig.

Efter den upplevelsen bestämde jag mig för att bli fritidspolitiker. Försöket att tysta ner mig, blev i stället min motivation.

Så får det inte vara i ett samhälle. Alla ska känna sig trygga, alla ska våga engagera sig och göra sina röster hörda. Jag kommer tillsammans med mitt parti kämpa för att införa etiska riktlinjer, en motion som tyvärr nyss blev nedröstad i kommunfullmäktige.

Verkligheten är att vi alla lever i ett och samma samhälle och det är allas ansvar att detta samhälle fungerar. Man kan inte bara prata om att vi ska jobba tillsammans, man behöver agera på sina ord. Man kan inte vara emot mobbning, och mobba samtidigt. Man kan inte vara emot näthat, och sedan skriva och “gilla” näthat i sina olika former.

Man kan inte säga att vi ska tillsammans driva kommunen, men sedan ta andras idéer och äran själv.

Rösta igenom bra förslag oavsett vilket parti det kommer ifrån.

Om vi vill ha ett bättre samhälle så måste var och en helt enkelt bara fokusera på hur de själva uppför sig. Här är några förslag:

• Om en politiker från ett annat parti tar fram ett bra förslag, ta upp telefonen och fråga om du kan få vara med och förverkliga det förslaget? Hur kan ni jobba tillsammans.

• Rösta igenom bra förslag oavsett vilket parti det kommer ifrån. Och skriv inte avtal som hindrar dig eller ditt parti att rösta på bra förslag för vår kommun.

• Om du ser att någon person blir utsatt för näthat, ta kontakt med personen och berätta att du ser vad den har blivit utsatt för och kanske visa att hen inte är ensam. Sedan gör det du kan för att hjälpa personen. Stå upp för de utsatta, låt inte partitillhörighet styra framför medmänsklighet

• Ser du att osanningar sprids, då behöver man inte dumförklara den personen som sprider det. Du behöver bara snällt hänvisa till säkra källor som visar att de har fel. Om det är viktigt för dig att visa att de har fel.

• I diskussioner så är det bäst att hålla sig till sakfrågan, försök inte att använda härskartekniker som till exempel att förlöjliga eller förminska de du diskuterar med.

Gör något snällt för någon annan, allt handlar inte om att vinna eller framstå som en stark person. Ibland kan man bara ge en kram eller fråga hur andra personer mår, kanske man kan göra något enkelt som för andra skulle betyda mycket.

Vi alla vet att det snart är val, och jag försöker tänka så här: Vi alla röstar eller tillhör olika partier för att vi helt enkelt tror att just det partiet kan göra en positiv förändring. Därför har jag själv vänner i alla olika partier. Jag definierar inte en person utifrån vilket parti de tillhör, utan på hur de behandlar andra i sin omgivning och sig själva.

I vårt kommunval handlar det om våra barn, våra äldre, hur samhället ska byggas, hur vi kan hjälpa företag etcetera. Och vi kan inte bara fokusera på ett område. Våra företag måste till exempel lyckas så vi kan få fler jobb som i sin tur kan leda till mer intäkter. Det i sin tur kan leda till bättre välfärd för dem som behöver det. Våra skolor måste fungera, våra barn ska få bästa möjliga utbildning, de är vår framtid. Våra barn ska inte behöva växa upp och få sina utbildningar i lokaler som har mögel eller befinna sig i baracker. Bättre än så kan vi.

Alla röstberättigade har möjlighet att göra sina val i höst och valen kommer påverka vår framtid. Använd lite tid och titta på vad de olika partier har gjort och vad de faktiskt vill göra i framtiden.

Vår kommun måste styras med transparens, tydliga mål, ärlighet, demokrati och med ödmjukhet. Alla ska våga involvera sig, alla ska kunna höja sina röster. För kritiken man kan få som kommun, kan faktiskt vara lösningen på ett problem.

Om alla i vår kommun inser sitt värde, att alla har något att bidra med – unga som äldre – och använder sina kunskaper och erfarenheter till att hjälpa sig själv och andra i sin omgivning, ja då kan vi skapa ett samhälle baserat på gemenskap. Då har vi en chans att bli en av de bästa kommunerna.

Vi bor i en av de vackraste kommunerna i Sverige, vi är 30 minuter från Sveriges huvudstad. Vi har alla förutsättningar till att lyckas.

Aline Varre, fritidspolitiker för Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel