Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla kvinnor hyllades i Ösmo kyrka den 8 mars

Kvinnliga kompositörer och tonsättare hyllades i Ösmo kyrka.

I Ösmo kyrka gavs den 8 mars en underbar konsert, som en hyllning till alla kvinnor på Internationella kvinnodagen.

Musik och sång framfördes av Ösmo-Torö kyrkokör, med Katarina Rudérus på piano och orgel och med Unni Eriksdotter som dirigent. Det lades vikt på, att all musik var komponerad av kvinnor!

Nästa år, 2021, är det 100 år sedan kvinnorna fick rösträtt i Sverige. Sedan dess har kvinnorna “fått visa vad de kan” i många olika sammanhang. Inte minst inom musiken.

Konserten inleddes med, att Katarina på orgel framförde “Prelude” i F-dur. Stycket är komponerat av Fanny Hensel, 1805-1874.  Hon var syster till Felix Mendelssohn. Hon bad sin bror skriva bröllopsmusiken till hennes bröllop, men det gjorde han inte.

“Var inte rädd för mörkret” av Karin Rehnqvist. Här spelad på flöjt av Unni samt med skön duettsång av Katarina och Unni. Karin Rehnqvist är tonsättare.

Margaret Rizza är kompositör i genren kristen/gospel. Här framförde kören “Du är mitt centrum”, det var en härlig gospel.

Vi lyssnade åter till ett orgelsolo “Cantilena”, komponerat av Elfrida Andrée, född 1841 i Visby. Hon var Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist och dessutom tonsättare och dirigent. Hon kämpade för kvinnors rättigheter och för allas rätt till musik.

Ytterligare ett orgelsolo “När löven falla” av Sara Wennerberg Reuter, född 1875. Hon var elev hos Elfrida Andrée och komponerade framförallt manskörssånger.

Vår egen Katarina Rudérus är också kompositör. Kören sjöng verk av Katarina, “Se vi gå upp till Jerusalem”. “Ubi caritas”, där barmhärtighet och kärlek bor, där är också Gud. Kören framförde båda styckena.

Psalm 909, “Vänta, vila, vara”, med musik av Elisabeth Edström. En lugn och vacker psalm, som hela församlingen sjöng. Nio sångare ur kyrkokören framförde “Ave Maria gratia plena”, komponerad av Maria Löfberg, organist och tonsättare. Sedan 2007 är hon medlem i föreningen Svenska tonsättare.

Bodil Helstedt är danska. Hon har skrivit otroliga mängder av kyrkomusik. Katarina gav ett orgelsolo kallat “Synkope”. Britta Snickars är utbildad kyrkokantor. Numera körledare i Kungsholms kyrkokör. Hon har komponerat “Varför ser ni mot höjden” och “Se på himlens fåglar. Dessa två sånger framfördes av kyrkokören.

Phoebe Palmer Knapp, 1839-1908, var en amerikansk kompositör av psalmer och hymner. Hon var även organist. Hon har komponerat psalm 259, “Saliga visshet”. Kören sjöng den tillsammans med församlingen. Unni dirigerade och ackompanjerade på trumma.

Det här blev ett värdigt avslut på denna underbara konsert, där det framfördes verk skrivna av kvinnor från förr och även av kvinnor verksamma i vår tid.

Tack Ösmo-Torö församling för att ni bjuder på alla dessa härliga musikupplevelser i olika sammanhang.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel