Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens budget vill satsa mer på skolan – stödjer även utredning om kommundelning

Artikel 1 av 2
Kommundelning föreslås i Nynäshamn
Visa alla artiklar

Den borgerliga alliansen i Nynäshamn, (M), (C) och (KD), vill se en högre skolpeng i kommunen, skriver partierna i sin skuggbudget för 2017. De vill även betala för att utreda en kommundelning, som Sorundanet tidigare har föreslagit, trots att alliansen inte stödjer en delning i dagsläget.

Alliansens budgetförslag är i år väldigt likt den styrande treklöverns (S), (L) och (FP):s budgetförslag i de stora övergripande frågorna. Oppositionsrådet Harry Bouveng (M) förklarar att alliansen under flera år har påpekat att kommunens målsättningar har varit för många och väldigt svåra att mäta. I år har förvaltningarna jobbat länge med att ta fram nya riktlinjer. För att inte störa det arbetet har alliansen därför exakt samma målstruktur som treklövern.

Bouveng menar också att politiker har en tendens att överdriva sina möjligheter att påverka budgetens utformning, som i Nynäshamn ligger på närmare 1,5 miljarder kronor.

– Det vi kan ändra är så att säga "glasyren på tårtan". Det mesta i mål- och budgetdokumentet är verksamhetsfrågor som man inte kan stryka hur som helst, även om det finns vissa partier som verkar tro det, säger han.

Men skillnader finns trots allt. Alliansen lägger ett par miljoner kronor mindre på kommunstyrelsen och det budgeterade överskottet. På så vis kan alliansen fördela två miljoner kronor mer, jämfört med treklöverns förslag, på barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden samt på miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi vill till exempel ge skolan de 11,7 miljoner som förvaltningen har räknat ut att det nya resursfördelningssystemet faktiskt kostar. Inte bara de 10 miljoner som treklövern har avsatt, säger Harry Bouveng.

Alliansen vill också avsätta 300 000 kronor till den utredning om en delning av kommunen, som Sorundanet vill få till. Bouveng hoppas att en sådan ska visa att en delning inte är att föredra.

– Jag stödjer inte en kommundelning i dagsläget. Det finns i dag en kritisk gräns på omkring 20 000 invånare som en kommun behöver för att fungera väl. Men det finns en efterfrågan på en sådan utredning och det kan vara bra att få det dokumenterat om det är en bra idé eller inte. Att utreda är billigare än att folkomrösta, vilke kostar från 1,5 miljoner kronor, säger Bouveng.

Alliansen vill också verka för att lägga gästhamnen på entreprenad, tidigarelägga projekteringen för Sunnerbyskolans matsal, bevara vattennivåerna i sjön Muskan och bygga parkeringshus på Lövlundsvägen i Nynäshamn. Dessa frågor är dock inte så mycket en fråga om ekonomiska satsningar i budgeten 2017 som en prioritering för vad som bör göras när.

Om alliansen hade makten skulle man vilja höja skolpengen för att ha råd att rusta upp skolans lokaler. Enligt Bouveng är skolpengen lägre i Nynäshamn än på andra håll i länet eftersom man kan hålla nere kostnaderna på grund av att de flesta skolbyggnader i kommunen redan är avskrivna. Det är dock inte bra i längden att bara lappa och laga dessa "uråldriga" lokaler, menar Bouveng. Han tror inte att det krävs någon skattehöjning från den nuvarande skattesatsen på 19,85 kronor.

– Det är en investeringsfråga. Det finns till exempel förslag på att sälja Svandammskolan och göra om området till ett bostadsområde. Vinsten kan man lägga på att bygga en skola någon annan stans. Det går utan att höja skatten, säger Harry Bouveng.