Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranparad längs Ringvägen

Austin Healey väcker säkert trånande minnen hos en del. Gör de det ska man passa på att åka ut på Ringvägen i Nynäshamn. Under lördagen kör ungefär fyrtio bilar i parad till Lövhagen.

Annons
Austin Healey Club of Sweden paraderar på Ringvägen.

I filmen Änglagård kör Rikard Wolffs rollkaraktär Zac omkring i en öppen tvåfärgad sportbil. Det är en Austin Healey, en drömbil i mångas ögon.

– Det är nostalgi. Jag drömde om en sådan när jag var grabb, säger Thomas Almér, som nu ett antal år senare har uppfyllt sin dröm, och även tagit en plats i styrelsen för Austin Healey Club of Sweden.

I helgen, den 11-12 juni, har föreningen årsmöte på Häringe slott i Haninge. I år kommer ungefär fyrtio bilar att delta. Det är ett ypperligt tillfälle att träffas, titta på bilarna och utbyta erfarenheter. På lördagen åker de i kortege till Nynäshamn och har man ögonen öppna vid 11-12-tiden kommer man se dem köra ”rally” längs Strandvägen till Lövhagen. Där blir det lunch innan det bär iväg tillbaka igen.

– Rally är ingen fartfylld resa i det här sammanhanget, det är mer en kaffekorgsutflykt, säger Thomas Almér.

Donald Healey började tillverka bilar under eget namn efter andra världskriget. På London Motor Show 1952 visade han en öppen sportbil med motor från Austin, som Austins chef Leonard Lord såg.

Han erbjöd Healey att tillverka bilen och sälja den genom Austins försäljningsnät, mot att bilen även fick bära Austin-namnet. Den första modellen hette Austin-Healey 100, eller ”Big Healey” som den kallas av sina entusiastiska ägare.

– Det är snabba bilar. Redan när de började tillverkas låg topphastigheten på 160 kilometer i timmen, säger han.

Om man inte hinner se bilkortegen på lördagen, får man en ny chans på söndagen. Då är det samling vid Torvalla i Haninge tillsammans med ett stort antal andra veteranbilar vid lunchtid.

Mer läsning

Annons