Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allra första numret av NP

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Den 9 januari 1925 gav den allra första utgåvan av Nynäshamns Posten ut. Här kan du läsa hela premiärnumret.

Annons

"När en tidning startas är det gammal sedvänja att densamma anmäles med en längre programförklaring, vari redaktionen angiver vilka förmåner den ämnar begåva individerna och samhället med.

Av flera skäl äro vi nödsakade att avvika från denna regel.

Det första och viktigaste skälet är att erfarenheten lärt oss, att utvecklingen bestämmes av helt andra lagar än dem, en obetydlig landsortsredaktör präntar.

Det andra är att Sveriges tidningsredaktörer nu vid årsskiftet och prenumerationsfisket till den grad uttnyttjat svenska språkets möjligheter för sina speciella syften att det överstiger vår förmåga att variera temat.

Vi lova alltså endast att regelbundet utkomma varje fredag och att göra allt vad vi förmå för att tidningen skall bli läsvärd och vi hoppas att läsekretsen skall visa sina sympatier för vår strävan genom att bistå oss med underrättelser om vad som händer och sker i våra bygder."

Så skrev Nynäshamns Postens grundare A H Lindell i det allra första numret av NP, som gavs ut den 9 januari 1925. Läs hela tidningen här!