Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängie släpper musik som provocerar

Angelina Dehn, uppvuxen i Ösmo och Nynäshamn, har nyligen släppt singeln ”Smoke Weed Eat Pussy” på skivbolaget Universal. Hon skriver texter, som hos vissa kan väcka anstöt, i nästan maniskt tempo. Mycket inspiration hämtar hon ur den stundtals struliga uppväxten i Nynäshamn.

Det är inte ens två år sedan 21-åriga Angelina Dehn flyttade från Ösmo. Mamma och pappa bor fortfarande kvar i Nynäshamns kommun.

Uppväxten var ingen solskenshistoria. Hon mobbades för att hon var annorlunda och hade psykiska besvär. ”För tidigt”, som Angelina uttrycker det, kom hon i kontakt med droger. För erfarenheterna i ungdomen till trots är bruket av cannabis inget hon fördömer i dag, snarare tvärtom. Hon ogillar tyngre droger men menar att ”weed” bara är bra för Ängie.

– Alkohol är den farligaste drogen. Jag dricker inte starksprit. Det borde åtminstone vara samma lagar för cannabis som för alkohol, säger hon.

Låter det provocerande? Ja, då är nog inte Ängie artisten för dig. Hon menar att det är hyckleri att ingen höjer på ögonbrynen om en manlig artist rappar om exakt samma saker som hon tar upp, men när en kvinna gör det utbryter moralpanik.

– Det är tragiskt att folk fortfarande blir förolämpade. Jag har fått väldigt mycket hat efter att jag släppte singeln, men också mycket love. Bland annat får jag massor av kärlek från fans i Ryssland.

Singeln har på bara tre veckor fått över 150 000 spelningar online. Ängie och skivbolaget satsar mest krut på lanseringen utomlands, vilket hittills har gett publicitet i bland annat tidningarna QX, The Guardian och The Sun. Den senare tidningen kallade hennes debutsingel ”den mest kontroversiella låten 2016”.

Det förbereds också spelningar utomlands, bland annat i Kina.

Ängie beskriver sina ungdomsår i Nynäshamn som ett enda stort rop efter uppmärksamhet. Onekligen har uppväxten påverkat henne mycket, men hon skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Det är genom erfarenhet man utvecklar empati och utan empati blir man trångsynt, förklarar hon.

– Min mamma är jättestolt över mig och jag är stolt över mig själv också. Jag är fan bra. Redan när jag var 17 bestämde jag att ingen kan bestämma över mig eller vad jag ska göra med min kropp. Det är jag som bestämmer om allt, så är det bara. Min pappa försökte vara sträng och hålla i tyglarna men det har inte funkat för jag vägrar låta någon bestämma över mig.

Om det finns något budskap som hon vill föra fram är det just ett feministiskt ”fuck you” till alla hatare. Nu får alla nynäshamnare ursäkta, men när vi pratar om Nynäshamn har Ängie inte mycket gott att säga. Hon beskriver stämningen som inskränkt och invånarna som rasistiska, homofoba och sexistiska.

– Jag kan tänka mig att uppträda överallt utom i Nynäshamn. Sist jag var här hamnade jag i bråk med folk som störde sig på att jag ”tyckte jag var något”. Jag vill ju inte heller uppträda inför alla jag nånsin har legat med, säger Ängie, som alltid verkar ha en dräpande ”one liner” redo.

Just humorn och överdriften är en viktig del av hennes konstnärskap.

– Man måste vara lite feministiskt rabiat, annars når budskapet inte ut, säger Ängie.

Finns det inget gott att säga om Nynäshamn då, undrar jag. Jo, hon har ett fåtal mycket nära vänner i kommunen, annars är det mest naturen och havet som lockar, berättar hon. Angelina älskar att segla till exempel.

Men det blir inga låtar om att segla i Nynäshamn?

– Jo då, jag har faktiskt skrivit en låt om att promenera på Ringvägen!

Angelina lyssnar konstant på musik och har alltid skrivit texter och komponerat musik i ett rasande tempo. Ungefär 40 låtar har hon på lager. Bland annat kan polisen i Nynäshamn vänta sig ett litet omnämnande i en framtida låt.

Texterna handlar dock inte bara om sex och droger, förklarar hon. Första singeln valdes ut högst medvetet för att den spordes kunna skapa uppmärksamhet och maximal exponering. Det verkar ha varit ett vinnande koncept: Hennes nya singel släpps i oktober och heter ”Housewife Spliffing”.