Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Norlins debutbok utspelas i Nynäshamn – "Det är den miljön jag är uppväxt i"

Att se sin mamma glida in i demens blev en stor psykisk påfrestning för nynäshamnaren Anna Norlin. Nu har hon gett ut en bok om sjukdomen. För varje såld bok får Demensförbundet fem kronor.
– Det går till ett bra ändamål, säger hon.

Anna Norlin gjorde sin skönlitterära debut i dagarna då hennes nya bok "Jag vet inte vad som händer" släpptes. Boken handlar om Maria vars mamma har blivit dement. Mycket av boken baseras på Anna Norlins egna erfarenheter med en dement mamma. Eftersom hon är uppvuxen i Nynäshamn utspelar sig boken till stor del i staden.

– Det kändes naturligt. Nynäshamn finns starkt i mitt hjärta och jag känner mig som en gammal nynäshamnare. Det är den miljön jag är uppväxt i och där större delen av det som sker i boken skedde i verkligheten, säger hon.

I dag beräknas det att ungefär 160 000 människor drabbas av demens. Eftersom demens definieras som en anhörigsjukdom räknar man med att cirka en miljon människor berörs.

I boken försöker Anna Norlin skildra hur det är att ha en närstående som är dement. Hon menar att även om alla har olika erfarenheter av sjukdomen, så kan många känna igen sig i hennes berättelse.

– För många är det en tung erfarenhet. Det är någon som är nära och kär som blir sjuk. Det är jobbigt att se dem förändras, så det är en jobbig sjukdom för de anhöriga, säger hon.

För varje sålt exemplar kommer Anna Norlin ge fem kronor till Demensförbundet. Det trycks cirka 4 000 exemplar vilket betyder ungefär 20 000 till förbundet om alla exemplar säljs.

– Jag tycker att det är viktigt att kunna bidra med något. Demensförbundet jobbar på många olika sätt så jag tyckte att det var en bra organisation att stötta, säger hon.