Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen farväl till "dödens väg"

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Motorväg hela vägen till Stockholm blev verklighet år 2010. Det var också året som det statliga apoteket i Nynäshamn försvann och ersattes av tre privata.

Annons

På storbildsskärm kunde en talrik skara nynäshamnare följa de första bilarna som rullade ut på den helt färdigbyggda väg 73, under invigningen på julmarknaden lördagen den 7 december. Därmed var en 40-årig kamp för att bygga bort ”dödens väg” till ända.

Apoteksmonopolet försvann i Sverige 2009 och året därpå öppnade det första privata apoteket i Nynäshamn.

Det var Apotek Hjärtat som i februari öppnade i gamla apoteket Måsens lokaler på Centralgatan. Statliga Apotekets nyöppnade butik Havsörnen i gallerian köptes senare under 2010 av Kronans Droghandel. Även Apoteket Doc Morris öppnade i Sjötelegrafen detta år.

Stort intresse väckte upptäckten av ett okänt valv i Ösmo kyrka i april. Med titthålsteknik kunde experterna avgöra att det rörde sig om en gravkammare. Man spekulerade i att den tillhörde familjen Fleming eller Wolmar Yxkull den äldre.

I november 2010 stod kommunens nya idrottshall, Kvarnängshallen, färdig. Mindre lyckad blev renoveringen av Ösmo simhall. På grund av konstruktionsfel fick simhallen stänga flera gånger, vilket blev dyrt och tillfälligt påverkade simkunnigheten för en årskull.

Fler nyheter från 2010

En ny vårdcentral öppnade i Sorunda. Den tidigare försvann 2004.

2010 var valår. Socialdemokraterna var fortsatt största parti i kommunen, men minskade från 17 till 15 mandat.

Den 1 maj firade Bredbols lanthandel på Lisö 100 år.

Sorundas hemslöjdsvänner fick oväntat mycket att stå i sedan deras lysningspresent, till kronprinsessan Victoria och Daniel, var sitt par nålbundna Sorundavantar, tagit snurr i olika medier.