Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Apoteket gav råd när PRO i Ösmo ordnade skördefest

På sitt senaste månadsmöte fick PRO i Ösmo besök av en representant från det lokala apoteket.

Anmäl text- och faktafel

Barbro Stålered har återinträtt som kassör och tog emot betalning för förplägnad. I lotteriståndet var Roce-Marie Beijer lycklig över alla lotterivinster som medlemmar skänkt på temat ”skördefest”. Det fanns vinster för alla smaker, frukt, sylt, saft, svamp, blommor, hembakat och en del annat. Nästan fyrtio medlemmar hade kommit för att lyssna på dagens gäst. Vera Magnusson passade på att sälja trippelskrapslotter – det ser ut som hon kommer att slå rekord i år. Inga-Britt Brage hälsade alla välkomna och lämnade över ordet till vår gästtalare Jacob från Apotek Ösmo.

För några år sedan letade apotekarna Jacob Malke och Kamal Kassem efter en ort som saknade apotek och de fann vad de sökte i Ösmo. År 2015 öppnade deras nystartade företag ett apotek vägg i vägg med vårdcentralen till lycka för oss på orten med omnejd. De expanderade snabbt och behövde större lokal och 2018 gick flytten till Ösmo centrum. Jacob tackade för att han fick komma. Han pratade om kroppsliga förändringar som kommer med åldrandet och om hur kost kan motverka brister och citerade ordspråket ”man är så gammal som man känner sig” men redan i medelåldern, det vill säga när man är 40-60 år, börjar förändringar i kroppen även om åldrandet kan gå olika fort i olika organ. Åldrande påverkar människans livslängd och är en riskfaktor för många så kallade åldersrelaterade sjukdomar, som Alzheimers sjukdom, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Några av synpunkterna han tog upp var att hos män minskar andelen aktivt testosteron. Testosteron är ett viktigt hormon för många vävnader i kroppen, bland andra muskler, centrala nervsystemet och skelettet. Han kunde glädja männen med att det har visat sig att styrketräning, som bygger upp muskelmassan, även höjer testosteronet. Men om det är en sjuklig förändring ska man söka läkare. Kvinnor som passerat klimakteriet får ett förändrat mönster av östrogenproduktionen. Behandling mot övergångsbesvär med östrogen är vanlig men Jacob påtalade att ett flertal larmrapporter om ökad risk för bröstcancer har lett till något större försiktighet i detta användningsområde.

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Det övre trycket, systoliska, är det som bäst förutsäger risken för komplikationer. Risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar om man har högt blodtryck, exempel sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Man får också ökad risk för hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen. En förhöjning av det undre, diastoliska, trycket kan vara skadlig framför allt för yngre personer. Man bör kontrollera sitt blodtryck regelbundet antingen hos sin läkare eller hos ösmoapoteket, som gör detta utan kostnad.

Av vitaminerna nämnde han vitamin B12, som behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Om man har för lite B12 kan man få blodbrist. B12 tillverkas inte i kroppen utan man får i sig det genom maten. Vitamin B9 har samma funktion som B12. Eftersom bara standardvärden kontrolleras vid blodprovstagning måste man säga till om man vill ha dessa vitaminvärden kontrollerade. Med en varierad kost brukar man få i sig tillräckligt med vitaminer. Kosttillskott är vitaminer och mineraler i koncentrerad form som är tänkta att komplettera vanlig mat. Kramp i benen kan vara magneciumbrist. Det finns tabletter att ta. Produkter som innehåller kinin kan hjälpa, då det är muskelavslappnande. På frågan varför en del burkar är utan etikett svarade Jacob, att identitetsbeteckningen ska finnas på den yttre läkemedelsförpackningen tillsammans med övrig märkning. Om man säger till kan apoteket fixa det.

Om man tar fler mediciner ska man kontrollera så att de inte interagerar och blir till dubbeldos. Ösmo-apoteket hjälper till med detta som en service. Alla apotek måste erbjuda likvärdiga utbytbara läkemedel som har lägst pris. Själva substansen är densamma men bindemedel och färg kan vara annorlunda. Man måste därför kontrollera, så att man inte är allergisk mot något av dessa. Apoteken är skyldigt att upplysa patienten om att utbyte sker och att patienten har rätt att mot betalning av mellanskillnaden få det förskrivna läkemedlet. Man har haft ett samarbete med en optiker, som erbjudit synundersökning. Intresset var dock inte tillräckligt stort, varför man omarbetat samarbetet. Apoteket/optikern kommer att ge en värdecheck, som man kan använda sig av vid besök hos optikern.

Därefter tog Kerstin Modin över och hälsade nya medlemmar välkomna och talade om att vi för närvarande är 276 medlemmar. Barbro tog upp beställning av nästa års almanackor och skickade runt en lista. Inga-Britt tackade Jacob för intressant information med en blombukett varefter kaffe med köksgruppens goda smörgåsar serverades medan hon fortsatte med information.

PRO Riks fäster uppmärksamheten på nyttan av träning och har lanserat ett helt nytt träningsmaterial riktat till pensionärer och äldre – ”Lättsam träning”. Livsmedelsverkat har gjort en broschyr med råd om bra mat för äldre. Efter Christina Tallbergs, ordförande PRO Riks, protest mot att Motala kommun vill genomföra sänkt värme i lägenheter och indragen varm kvällsmat för de äldre för att spara pengar har kommunen ändrat sig. PRO vill höja statusen på undersköterskor, ge dem bättre utbildning och ge dem yrkeslegitimation. De gör många gånger det tyngsta jobbet nära vårdtagaren. En legitimation skulle säkerställa att anställda med denna titel har de färdigheter som krävs för att omsorgen och vårdkedjan ska fungera. Vi kommer att inleda ett resesamarbete med PRO Västerhaninge för att våra resor ska bli fulltecknade. Den 21 oktober kl 17.30 kommer inrikesminister Mikael Damberg till Ösmo centrum för att vandra runt i samhället.

Några medlemmar har undrat varför Kent Frölander inte längre är kassör. Hon förklarade att han inte skötte denna post enligt PRO:s regelverk, varför en revision begärdes. Trots revisorernas påpekande hade han inte för avsikt att tillämpa detta regelverk, varför han fick avgå med omedelbar verkan som kassör och ur styrelsen. Därefter förklarade Inga-Britt mötet avslutat.

Ulla Laiho, PRO Ösmo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel