Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det verkligen möjligt att flytta färjetrafiken till Norvik och bygga bostäder i gamla hamnen?

Väljarna har rätt att få veta om det verkligen är möjligt att flytta passagerarfärjorna från Nynäshamns hamn så det kan byggas bostäder där eller om det är ett nytt hugskott utan förankring i verkligheten, skriver Jan-Erik Ljusberg (SN).

Det framförs förhoppningar om att färjetrafiken i Nynäshamns hamn ska flytta till Norvik och att det därefter skulle kunna byggas bostäder där. I sociala medier har lokalpolitiker framfört det som något som är realistiskt.

Jag vet inte vad förhoppningarna grundar sig på. Hamnen i Nynäshamn ägs av Nynäshamns Mark AB, detta bolag ägs till 50 procent av Stockholms Hamnar och till 50 procent av Nynäshamns kommun. Det finns inget avtal mellan kommunen och bolaget om att passagerartrafiken ska avvecklas i hamnen, informerar mig kommundirektören och kommunens planeringschef.

Det finns heller inte några planer att flytta passagerartrafiken till Norvik säger chefen för Nynäshamns hamn på min fråga. Han poängterar dessutom att det inte finns plats eller kapacitet i Norvik för en sådan trafik.

I NP 15/5 uttalar sig kommunalråden Patrik Isestad (S) och Daniel Adborn (L) om nya idéer till bostäder i hamnen, som de nyligen språkat med Stockholms Hamnar om. Isestad och Adborn sitter i styrelsen för bolaget som äger hamnen, men frågan om ny infart till hamnen har inte funnits med – såvitt jag kan se – på styrelsens dagordningar och finns inte med på nästa styrelsemöte den 22/5 heller. För det är väl där frågan ska beslutas?

Framtidsplaner i kommunen verkar inte alltid grunda sig på fakta eller vara genomtänkta, till exempel när det gäller att bebygga hamnen eller bygga en stad i Segersäng.

Så här inför valet, har kommunens väljare rätt att få veta om det verkligen är möjligt att avveckla passagerartrafiken vid Nynäshamns hamn så det kan byggas bostäder där eller om det är ett nytt hugskott utan förankring i verkligheten.

Jan-Erik Ljusberg

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel