Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Segersäng framtidens landsbygd, framtidens stad eller framtidens industriområde?

Vad vill S, L och MP egentligen med Segersäng och resten av vår kommun? undrar Aline Varre (SN).

Jag blir verkligen förvånad över hur Segersäng kan få så många olika titlar under ett år! Vad vill S, L och MP egentligen med Segersäng?

Varför vill man förstöra ett område som Segersäng?

Majoriteten av dem som flyttade till Segersäng köpte visionen som kommunen och Småa gav oss: “Framtidens landsbygd”. Möjligheten att bo på landet men ändå så nära en storstad, låta barnen växa upp i en bullerby.

Kommunen började 2013 jobba fram en detaljplan för Västra Segersäng där ytterligare 200 fristående bostadshus skulle byggas av Småa. 2015 skrev kommunen ett avtal med Trafikverket om att kommunen skulle göra en ÅVS (åtgärdsvalsstudie) angående Segersängsvägen och området kring järnvägsstationen. Den skulle vara klar i början kvartal 1 2016.

I februari 2017 kommer en underlagsrapport för en ÅVS som Småa tog fram. Där framkommer planerna för Segersäng tydligt:

● Scenario mini: Totalt 400 nya bostäder

● Scenario maxi: Totalt 800 nya bostäder samt verksamhetsområde på 2,5 hektar uppdelat på två områden precis vid järnvägsspåret.

Den 12 September 2017 fick vi genom SVT veta: “Det handlar inte om huruvida vi ska skriva under avtalet. Vi ska förhandla om vad som ska stå i avtalet. Vi vet att avtalet kommer att undertecknas, säger Patrik Isestad.”

Helt plötsligt skulle det byggas en ny stadsdel med 10 000 nya hushåll i Segersäng! Vi var många som ifrågasatte detta och under ett par månader blev det tydligt att det kanske inte var en så bra idé. Det blev inget avtal som vi alla vet.

I juni 2018 kommer en ny information fram. Kommunen ska inte bara försöka bygga ett industriområde i Segersäng men två! Det ena är sydvästra Segersängsmotet och det andra ett område på 187 hektar nordväst om Segersängsmotet. Är nu planen att försöka bygga ”Framtidens industriområde”?

Vad hände med att bygga Framtidens landsbygd? Och varför tar man inte hand om dem som redan bor i Segersäng?

Tillsammans med Sorundanet Nynäshamns Kommunparti kommer jag att kämpa för att man fortsätter utveckla Segersäng som Framtidens landsbygd och följa den plan som redan fanns i början av 2017.

I vår kommun har man lagt miljoner och massor av tid på att ta fram en översiktsplan (ÖP) och nu jobbar man med en ny ÖP. Varför har ni som styr gjort en ÖP om ni om och om igen inte följer planerna? I ÖP står det också att man inte ska bygga mer än 3-4 våningar högt i vår kommun. Men under senare tid kommer det in detaljplaner på 8 våningar, 10 våningar och nu väntar vi bara på detaljplanen på ett hus på 19 våningar!

Frågan är inte om man vill utveckla kommunen, för det vill alla partier. Den stora frågan är hur man ska utveckla kommunen?

Här är en liten summering om hur Sorundanet Nynäshamns Kommunparti vill utveckla kommunen:

● Vi vill ha varsam utveckling och värna det unika; en mysig skärgårdsstad och genomföra vårt program för storstadsnära landsbygd.

● Bygga bostäder med olika upplåtelseformer i hela vår kommun

● Högre planberedskap, snabbare bygglov. Ny VA-plan baserad på småskaliga och decentraliserade lösningar.

● Upprätta en plan för “Stockholmsmarken”.

● Utlysa en arkitekttävling för att utveckla kommundelscentra i Ösmo och Stora Vika.

● Reda ut ägandet och planerna för sjukhuset och Alkärrsplan.

● Bevara Strandvägen från exploatering.

● Genomföra en miljöinventering av Stora Vika för att ge möjligheter till utveckling.

Men den största frågan är alltid vad och hur vill majoriteten av våra invånare att vår kommun ska utvecklas? Vill ni samma som vi eller vill ni ha stora hamnar, industriområden och massor av höghus?

Aline Varre

För Sorundanet Nynäshamns Kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel