Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årlig hantverksdag i Ösmo

Mycket fanns att se när Ösmo Hembygdsgille ordnade en hantverksdag.

Ösmo Hembygdsgille hade sin årliga hantverksdag lördag den 3 oktober på hembygdsgården vid Nyble.

Det visades hantverk inom trä, smide, skomakeri och textilarbete. Det sjöd av aktiviteter både ute och inne. Här är ett axplock:

Eva Sund och Ann-Charlotte Mannström visade hur man spinner. Maja Jibbefors tillverkade band till Ösmodräkten, Charlotte Östring visade korgmålning och Janne Jonsson arbetade med hantverk i sten. Inne i Vanstaboden visades skotillverkning där också Ingemar Persson tillverkade skedar i trä.

Man kunde köpa grillkorv och kaffe med bröd från köket. Nyble allspel spelade folkmusik i loppisboden. Anna Svensk ledde spelningen, som hade karaktär av en spelträff.

Sara Agemark var klädd i Ösmodräkten och gav bakgrunden till kvinnodräkten, som är från år 1938. Kjoltyget är vävt efter mönster och färg från ett tyg på en fäll från byn Björsta. Arne Tillbom visade mansdräkten, som komponerats av honom själv, färdigställdes 1990-1991 för folkdansen i Ösmo och visades första gången år 2000.

Jag presenterade min bok om Nyble gård och hade en miniutställning av gamla foton på väggen till loppisboden.

Nyble gård testamenterades till Strängnäs stift år 1275 av hertig Erik, son till Birger Jarl.

På 1560-talet tillhörde gården Bååt på Fituna i Sorunda. Helena Fleming (1611-1688) på Djursnäs gård testamenterade Nyble år 1680, som komministerbostad till sin sockenkyrka i Ösmo, men överlämnade den redan 1682 genom ett gåvobrev till kyrkan.

Totalt har 14 komministrar verkat på Nyble, där den siste var Viktor Appelbom mellan 1884 och 1911. Hans Olof Holmström född på Nyble och son till Stefan Holmström blev biskop i Strängnäs och senare ärkebiskop under åren 1852–1855.

Viktor Appelbom gifte sig 1884 med Hedvig Bergius och de flyttade in på Nyble. Hedvig studerade vid Uppsala universitet och tog en fil kand-examen i matematik, kemi och fysik. Detta var ovanligt under andra halvan av 1800-talet.

Bengt Agemark

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel