Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arthur Hultling har dött – Skapade konstutställningen på Öja

Kulturbefrämjaren Arthur Hultling har gått ur tiden. Arthur var bland annat känd för sitt helhjärtade engagemang i skulpturutställningen på Landsort. Han blev 90 år gammal.

Arthur Hultling föddes 1926 i Örebro. Han var framför allt yrkesverksam inom teatern. 1949 kom han in på scenskolan i Göteborg och startade sedermera den egna teatern Pionjärteatern.

Han var bland annat engagerad som skådespelare på Oscarsteatern, Folkan, Dramatikerstudion, Riksteatern och Svenska Teatern. Han blev senare teaterintendent i Västerås och kulturchef i Solna och i Täby.

För nynäshamnare är han kanske mest förknippad med skulpturutställningen på Öja/Landsort, där han har bott på somrarna sedan mitten av 80-talet. Den första utställningen hölls 1993. Konceptet var redan från början att visa skulpturer i den natursköna miljön med horisonten som fond. "Ett galleri utan väggar."

Att konsten kan vara en grund för oväntade möten och samtal människor emellan var något som Arthur Hultling ofta talade om. Många är de Landsortsbesökare som kommer att minnas sina möten med den alltid leende Arthur Hultling.