Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Attacken mot New York skakade Nynäshamn

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

När World Trade Center i New York raserades av en terrorattack var oron stor även i Nynäshamn. I skolorna fick lärare och rektorer svara på barnens många frågor. Lokala poliser kallades dessutom in att vakta USA:s ambassad i Stockholm.

Annons

I Sverige var klockan 14.46 när ett kapat flygplan flög in i World Trade Centers norra torn i New York. Klockan 15.03 attackerades det södra tornet.

Terrorattacken mot New York på tisdagen den 11 september 2001 väckte stor oro över hela världen och naturligtvis även i Nynäshamn.

En person från Nynäshamn som upplevde terrordådet på nära håll var designern Björn Ögren. Han var i New York för att delta i en invigning på det svenska generalkonsulatet. Men i stället kom han att ägna flera dagar åt att hjälpa sin bror Mats, som rapporterade för TV4.

– Först på onsdagskvällen började jag fatta vad det var som hade hänt. Innan var det mest förvirring, berättade han för NP.

På Musköbasen och på oljeraffinaderiet Nynäs Refining skärptes säkerheten. Flera poliser i Nynäshamn kallades till Stockholm för att bevaka särskilt känsliga platser. Som mest intensiv var bevakningsinsatsen runt USA:s ambassad.

I Nynäshamns kyrka hölls en minnesgudstjänst och övriga kyrkor var öppna för alla som ville hitta någon att prata med, finna en plats för ro eller tända ett ljus.

– Det är ofattbar ondska som står bakom sådant här. Nu är det oerhört viktigt att världssamfundet, enas omkring det goda och gemensamt kämpar mot ondskan, sade Sorundas kyrkoherde Knut Fischer.

I kommunens skolor fick lärarna föra många samtal och försöka förklara. Svandammsskolans rektor Christina Selander-Ekström hann besöka i stort sett samtliga klasser redan under onsdagsförmiddagen.

– Det har blivit prat om demokratiförlusten och risken för slutna gränser. Bland de yngre barnen har det varit mer konkreta frågor om när folk dör. Det viktigaste för oss är hjälpa barnen med deras funderingar, sade hon till NP.

Fritidspolitikern Ilija Batljan (S) i Nynäshamn arbetade som departementsråd på Socialdepartementet. Han var orolig för sin bror, som jobbade i finanskvarteren på Manhattan. Lyckligtvis visade det sig att brodern var välbehållen.

– Jag ska på en europeisk konferens i Antwerpen i Belgien i morgon. Men jag är tveksam till att åka. Jag är orolig helt enkelt, sade Batljan.

Flera personer som NP talade med befarade också att terrorattacken kunde medföra att grupper i Sverige ställdes mot varandra. Ösmoprofilen Barbro Gard-Wihlén uttryckte det så här:

– Tyvärr tror jag att det här kan öka främlingsfientligheten, att folk blir rädda för muslimer. Men det ska man inte vara. De som har gjort det här måste vara sjuka i huvudet.

Fler nyheter från 2001

Både Ica Primörhallen i Nynäshamns centrum och Konsum vid Kullstaplan stängdes. Där Primörhallen låg finns i dag butikskedjor som Lindex, Hemtex och Kicks. I den tidigare Konsum-butiken håller Elon numera till.

Pendeltågstrafiken fungerade dåligt. På grund av sprickbildning fick flera tåg dessutom tas ur trafik. SL löste problemet genom att först hyra och senare köpa in ett antal gamla danska tågvagnar som det luktade inpyrd cigarettrök i.

Flera nya bostadsområden började byggas i Nynäshamn. 22 villor uppfördes vid vattentornet, några radhuslängor sattes upp i kvarteret Släggan på Nickstahöjden och nya bostadsrätter blev till i kvarteret Ärlan nära Viaskolan.

Den nya infartsleden till Nynäshamn invigdes i slutet av juli. Senare under sommaren påbörjades en diskussion om avsaknaden av en välkomstskylt, som fanns vid den gamla infarten. Diskussion skulle komma att pågå under flera år.

Det lät som en rötmånadshistoria som visade sig vara sann. En fem meter lång pytonorm hittades i en skog i Nynäshamns kommun. Lisöbon Jonas Wahlström, som driver Skansenakvariet, ryckte ut och tog hand om bjässen.

En elitseriematch i innebandy spelades i Gröndalshallen i Nynäshamn. Det var Haninge som möte Pixbo från Mölnlycke utanför Göteborg. Matchen arrangerades av Ristomta IF, som några år senare bytte namn till Nynäshamns IBK.