Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Automatkoppling av telefonsamtal

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I maj 1952 invigdes den nya telestationsbyggnaden på Centralgatan. Nu kopplades telefonsamtalen för första gången automatiskt.

Annons

I telefonhistoriens början kopplades samtal manuellt med hjälp av växeltelefonister. Den första automatiserade växeln i landet öppnades 1924 i Stockholm, och den sista automatiserades 1972 i Arjeplog.

I Nynäshamn skedde automatiseringen klockan 06.00, fredagen den 16 maj 1952, då omkopplingen till den splitternya automatiska telefonstationen på Centralgatan i Nynäshamn gjordes.

Utrustningen hade levererats av Telegrafverkets verkstad någon kilometer bort. Stationen var utbyggd för 2 900 nummer, men salen hade plats för 5 000 nummer och dessutom reservutrymme så att man totalt skulle kunna koppla in 6 000-8 000 abonnenter, skriver NP 16/5.

”Nynäshamns nätgrupp” hade tio understationer, från Ösmo till Landsort.

Telestationshuset ritades av Yngve Ahlbom, Stockholm. Det inrymde postkontor i entréplan, fritidslokaler för telepersonalen, festlokal och trä- och metallslöjdsrum och vävstolar i källarplan, skriver NP.

Skulptören Einar Luterkorts bronsstaty ”Vilande panter” bekostades av Telegrafstyrelsen och är än i dag barnens favorit. Vid invigningsbanketten skojade postmästare S. Linné om att han redan hade fått höra att den loja pantern minsann symboliserade de långa, trötta postköerna.

Annat som hände 1952

Snoddas (Gösta Nordgren) gästade Idrottsparken den 2 mars, men på grund av en förkylning hördes han knappt. Då hoppade han i stället in i andra halvlek i en bandymatch, till spelares och åskådares förtjusning (NP 4/3).

Arrangemanget Barnens dag fyllde 10 år (NP 25/4) i Nynäshamn.

Staden köpte efter ett stadsfullmäktigebeslut Estöområdet (425 540 kvadratmeter) för 570 300 kronor (NP 6/5).Vattentornet i Gröndalsområdet började byggas.

Beslut från 1947 och 1949 att bygga ett sjukhus i Nynäshamn, togs tillbaka år 1952.

Den första av 1900-talets två kommunreformer genomfördes i Sverige.

1 januari går Sverige från 2 498 till 1 037 kommuner.

När den brittiske kungen George VI dog blev hans dotter Elizabeth II regerande drottning av Storbritannien. Hon är drottning än i dag.