Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badhus gav framtidshopp

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

En av de stora händelserna för Nynäshamns invånare år 1941, var tillkomsten av ett efterlängtat varmbadhus. Nynäshamns simhall invigdes i november, efter 25 års väntan.

Annons

Ett varmbadhus var en av nynäshamnarnas högsta önskningar och viktigaste frågor, skrev NP i samband med invigningen av Nynäshamns simhall på Vikingavägen. Det gav hopp om en ljus framtid under en påtaglig tid av kris. Den 22 november var landshövding Karl Lewinson på plats för att inviga simhallen, där Konstpoolen ligger i dag. Inbjudna var ett 150-tal gäster som på ett eller annat sätt bidragit till det så kallade badproblemets lösning.

År 1915 hade Badhotellet på Trehörningen slagit igen på grund av kolbrist. Därefter fanns det ytterst få badmöjligheter i Nynäshamn, men kommunens ekonomi tillät inte byggandet av ett nytt badhus. Nynäshamns Sim- och Livräddningssällskap började år 1923 att försöka lösa den ekonomiska frågan kring ett nybygge.

Oroligheterna i världen gjorde att frågan ständigt bortprioriterades. Men så småningom insåg kommunen, tillsammans med tillräckligt många företag, att ett nytt badhus innebar nya arbetsmöjligheter i ett samhälle med stor arbetslöshet. Efter 25 år förverkligades Nynäshamnarnas dröm om ett varmbadhus.

Arkitekten Johan Åkerlund ritade simhallen. Byggnaden innefattade då även bostäder för badmästare och tvättföreståndarinna, samt en tvättanläggning. Simhallen hade vid starten öppet fyra dagar i veckan och inträdet kostade en krona.

Se även artikeln om 1931, som handlar om hur vinster från NP användes till att samla in pengar till badhuset.

Fler nyheter från 1941

Filmen ”Swing it, magistern”, Alice Babs debutfilm, hade premiär på Grand i Stockholm och lovprisades av NP.

Medelhyrorna i Nynäshamn låg på 724 kronor per år för ett rum och kök och 1 337 kronor för tre rum och kök.

Nynäshamns barnavårdsnämnd vädjade till alla föräldrar att ungdomar under 16 år inte skulle vistas ute på gatorna efter klockan 21 på kvällen, eftersom ungdomarna då skulle kunna besöka olika festtillställningar.

Arbetsförmedlingen i Stockholm jobbade med att sätta kvinnor i tillfälligt arbete under kriget. Bland arbetsuppgifterna fanns skrotinsamling, lagning av kläder, stickning av strumpor, ordnande av soldathem och stöttande av de inkallades familjer.