Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens regnskog gör skillnad

1991 skickade organisationen Barnens regnskog pengar till ett projekt i Guatemala. I dag är det en del av ett reservat som är lika stort som två Södertörn.

I Guatemala har ett område regnskog räddats som är lika stort som två Södertörn tack vare den lokala miljöorganisationen Defensores de la Naturaleza. Men Eha Kern och organisationen Barnens Regnskog i norra Sorunda har också haft ett finger med i spelet.

– Med bidrag från oss år 1991 kunde de köpa 675 hektar skog (1 hektar = en ruta på 100x100 meter, red:s anm) på båda sidor om en väg, vilket gjorde att de kunde kontrollera området och förhindra avverkningar, berättar hon.

Den skog som räddats är bland annat regnskog på hög höjd, så kallad molnskog.

När Defensores de la Naturaleza nu i oktober firade att det var 25 år sedan skogen Sierra las Minas förklarades skyddad, var Eha specialinbjuden.

– Det fanns inte i min sinnevärld att det här hade blivit så stort, men det var en massa ambassadörer och dignitärer på plats, berättar hon.

För många av dem som jobbar med miljöprojekt som stöds av Barnens Regnskog är den lilla skolan i Sverige och läraren som lärde barnen att regnskogen höll på att försvinna, som en legend. Eha får ibland höra ”är det sant att du finns på riktigt?”, berättar hon.

Och den är nästan som en saga, berättelsen om hur organisationen Barnens Regnskog blev till.

Barnen i läraren Eha Kerns klass i Fagerviksskolan i Sorunda fick höra att det försvann regnskog i snabb takt och ville göra något. En insamling startade, som växte och växte. Klassen kunde så småningom köpa en bit regnskog, som därmed fredades från avverkning. Sen blev det mer och mer.

Projektet i Guatemala är nu landets största naturprojekt. Skogen är i dag Mellanamerikas bäst bevarade molnskog. Det var en upplevelse att se den, berättar hon.

– Den är en nästan spöklik skog med molndimmor överallt, 2 600 meter över havet. Vi åkte jeep så långt det var möjligt, sedan gick vi. Men det var tungt att andas.

I den räddade skogen har hotade djur som jaguarer, pumor och tapirer en fristad. Även quetzalen, Guatemalas nationalfågel som också höll på att utrotas, finns där.

Projektet har även lyckats när det gäller att involvera både människor och företag att jobba för att skogen ska finnas kvar.

– I dag vet människor att det slutar att regna om man tar bort skogen. Finns det skog på marken blir det lite kallare och molnen stannar kvar och släpper sitt regn. Annars flyger molnen förbi och det blir torka.

Människor i området har fått mikrolån för att starta egna verksamheter och Coca-Cola – som har fabrik i området – är med och betalar för att företaget inser hur viktig vattenförsörjningen är.

– Det har gjort större skillnad än vad man kan tro. Det trodde vi kanske inte, att det skulle bli så här stort, säger Eha Kern nöjt.

En espanyol: "La Selva de los Niños hace una diferencia"