Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båt i skärgården spred populärkultur

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Från internationellt vatten utanför Ornö började Radio Nord 1961 sända modern populärkultur. Färderna till båten Bon Jour gick från Nynäshamn. Men NP begrep inte mycket av det hela.

Annons

Den 8 mars 1961 startade Radio Nord. Från båten Bon Jour som låg på internationellt vatten utanför Ornö sändes populärmusik, nyheter och sport samt reklam.

Ornö ligger en bit utanför NP:s bevakningsområde. Radio Nord hade ändå en tydlig koppling till Nynäshamn – eftersom det var härifrån som utrustning och förnödenheter kördes ut till Bon Jour.

När den nya radiostationen hade startats konstaterade NP mycket kortfattat att den spelade ”skvalmusik”. Någon vettig uppföljning gjordes inte heller.

Utbudet av populärmusik med internationella stjärnor som till exempel Paul Anka och Cliff Richard eller svenska artister som Lill-Babs var mycket begränsat i Sveriges Radio. Men sådant fick man höra på Radio Nord. Samma dag som den nya stationen startades sände SR ett program som handlade om hur man skulle gödsla åkrar på ett effektivt sätt.

Radio Nord lades ned i juni 1962. Men på grund av konkurrensen moderniserades Sveriges Radio. Staten började också att satsa mer resurser på SR, som sedan televisionens införande hade blivit ganska styvmoderligt behandlade.

Fler nyheter från 1961

Kommunfullmäktige i Sorunda beslutade enhälligt att tacka nej till en förfrågan från Fångvårdsstyrelsen, som ville bygga ett fängelse i kommunen.

På en nyutkommen turistkarta över Nynäshamn var Malmtorget inte utsatt, vilket gjorde butiksägare arga.

En hel del stora rubriker om brott var det i NP 1961. ”Bilar kvaddade av rattfyllo-misstänkt” är ett exempel. ”Illdåd mot sjukhusets vägvisande skylt” är ett annat.

Under vinjetten ”Månadens godbit” började NP att publicera bilder på unga kvinnliga internationella skådespelerskor, ofta klädda i baddräkt. Någon lokal koppling fanns inte.

John F Kennedy blev USA:s president.

DDR byggde Berlinmuren, för att stoppa östtyska medborgare från att ta sig till Västtyskland.