Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB och dagis till Nynäs 1946

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1946 föddes staden Nynäshamn och lilla Ulla blev först att komma till världen i stadens första BB. Det var också premiär för en annan nyhet – dagis!

Annons

När klockorna hade ringt in det nya året 1946 kunde Nynäshamn äntligen kallas stad. ”Marschallerna ringlade sig som lysmaskar i mörkret under Järnvägsparkens träd ...// ... fyrverkeriets ormar och raketer sprakade mot himlen och skrev till sist i eldskrift mot havet den nyaste stadens namn – Nynäshamn!”, skriver NP den 4 januari.

Den här tiden var början på en riktig byggboom i Nynäshamn, och krigsåren hade startat en riktig babyboom.

Därför var det mycket praktiskt att Nynäshamn nu fick ett alldeles eget förlossningshem. Ända sedan 1930-talet hade främst lokalpolitikern Elsa Eriksson kämpat för detta. Lokalerna – i dag Videbackens förskola – kunde överlämnas till landstinget i slutet av juli.

Den första som föddes var Nynäshamnsflickan Ulla Birgitta, skriver NP den 20 augusti. Lustigt nog var de tre följande barnen representanter för var sin kommun. Den andra var en liten Landsortsbebis (Torö kommun), den tredje från Lisö (Sorunda) och den fjärde från Ösmo.

1946 fick också Nynäshamn sitt första daghem – Bragegården på Månbergsvägen. ”Ljust, vackert och ändamålsenligt” skriver NP i julaftonsnumret. Och barnen som lånats för fotograferingen ville inte gå hem.

Fler nyheter från 1946

Nynäshamns stadsvapen, ritat av Axel Hjalmarsson, slogs fast (NP 22/2).

Bedarön fick gatubelysning (NP 1/3).

Ett oljeeldat lok provkördes på Nynäsbanan för första gången i Sverige (NP 26/3).

Skånska cement byggde cementfabriken i Stora Vika (NP 29/3).

45 000 kubikmeter havsbottenlera togs bort i hamnen när den nya 100-meterskajen byggdes under året.

Fröken Ingeborg Olsson på Landsort fick guldmedalj den 1 april för att ha tjänat 50 år i Kungliga postverkets tjänst på ön (NP 2/4).

På Torö konkurrerade två bygdegårdsföreningar om var det är bäst att bygga en bygdegård. Så småningom skulle det bli två (NP 19/7).

Nürnbergprocessen avslutades. Tolv nazistledare dömdes till döden.

Tage Erlander blev svensk statsminister.

Sveriges riksdag beslutade att införa fri skollunch.

Sverige blev medlem i FN, Förenta Nationerna.