Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bigården visar hur honung blir till

Ett piggt bisurr hörs intill KTH:s växthus vid Berga naturbruksgymnasium. Bina tillhör Sotholms härads biodlarförenings föreningsbigård, där man visar hur honung blir till.

Om sommaren flyger bin i skytteltrafik till och från bikuporna som står uppradade på Sotholms härads biodlarförenings bigård. Föreningen samlar ett trettiotal hobbybiodlare på Södertörn, och på föreningens bigård på Berga instruerar vana biodlare sina nya hobbyvänner hur biodling går till.

När NP besöker bigården i slutet av maj inspekterar två nya biodlare, omsorgsfullt draperade i skyddskläder, honungsramar som bitillsyningsmannen och föreningens ordförande Ove Andersson plockar ur en av bikuporna. Tillsammans räknar de bilarver på ramarna för att försäkra sig om att kupans bidrottning har lagt ägg. En äggläggande drottning är nämligen ett måste för att samhället ska producera många bin som i sin tur kan producera honung. Det är också förutsättningen för att bisamhället ska överleva till nästa sommar, förklarar Ove Andersson.

Bin är nyttiga varelser, konstaterar gruppen. Var tredje tugga som vi människor äter är ett resultat av binas pollinering.

Föreningsbigården tar emot besökare, när den är bemannad. Öppettiderna läggs på föreningens hemsida, på adressen www.sotholmsharad.se.