Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bild i NP-artikel hjälpte bokförfattare avsluta sitt verk

En bild tagen av Max Möllerfält har hamnat i en nyutgiven bok och svunna tiders skärgårdstrafik.

I juli månad 2019 blev jag kontaktad på telefon av historikern och författaren Lars G. Solérus. Han berättade att han var i färd med att skriva en bok som skulle handla om svunna tiders skärgårdstrafik.

Han berättade också att han med ljus och lykta letade efter en bra bild på en kolmila och en sådan hade han funnit vid sökning på “nätet”. En artikel i Nynäshamns Posten i oktober 2018 handlade om Kolmilan Sivan som byggts på Gålö.

Artikelförfattare och tillika fotograf till det Solérus hittat på nätet, var jag och av den anledningen hade han nu tagit kontakt. Givetvis erbjöd jag Solérus att få använda mina bilder och nu i dagarna har författaren utkommit med bokverket “En skärgårdsskuta kommer lastad”. Med underrubriken “Bondeseglationen till Stockholm”. Ett praktverk på drygt 250 sidor och innehållet spänner över tiden från 1200-talet och fram till våra dagar.

Den handlar bland annat om  skärgårdsbornas seglationer med frakter. Min bild, som nu ingår i boken, visar träkolstillverkning i skärgården. Varor av allehanda slag – till exempel kol, ved, grus, sand och strömming med mera – fraktades på skärgårdsskutorna in till storstaden för att användas vid smidesarbeten, byggnation, konsumtion, eldning i kakelugnar eller köksspisar.

Boken innehåller en mängd fotografier på olika slags flytetyg som brukades vid seglationerna. För dem som är intresserade av sin skärgård och hur livet i densamma utvecklats under tidernas gång, är detta en ypperlig dokumentation, som varmt kan rekommenderas.

Sensmoralen av denna berättelse kan sägas vara att det alltid är bra att ta del av vad som skrivs i Nynäshamns Posten!

Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel