Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDER FRÅN FÖRR: Resan till Grytholmen framkallade ungdomsminnen

Max Möllerfält har gått igenom sitt privata bildarkiv och hittat bilder från ett minnesvärt besök på Grytholmens friluftsmuseum på Muskö.

Under rådande pandemitider – med restriktioner som skall förhindra smittspridning – finns det gott om tid att att söka bland bilder i gamla fotoalbum eller i datorns bildgömmor. Prova på ni som kanske har svårt att få tiden att gå.

Själv fann jag en bildsvit som togs för drygt 10 år sedan. Vi var då medlemmar i lokalföreningen av Svenska Turistföreningen och vid den tiden deltog vi i ett flertal kortare eller längre utflykter. En gick till Jämtland och sträckte sig över nästan en vecka men den jag mest och gladast minns är en båtutflykt, som gjordes till Grytholmens friluftsmuseum på Muskö.

Bara resan med m/s Flora – byggd 1897 på Kristinehamns mekaniska verkstad – är en sann fröjd att få uppleva.

Nej, det som istället blev den stora upplevelsen var återseendet av en båtmotortyp. Museet på Grytholmen hade gamla båtar liggande på land. En av dem var utrustad med en utombordsmotor av fabrikat Penta typ U21. Just en sådan motor  hade mina föräldrar på sin båt i början på 1950-talet.

Återseendet av museimotorn väckte givetvis många minnesbilder hos mig. Dels handhavandet av motorn, som krävde särskilt gott handlag. Den var en tvåcylindrig tvåtaktare och saknade koppling. Effekten var på endast 4 hk. Motorn startades med särskilt startsnöre, som virades runt balanshjulet på toppen av motorn. Om man ville backa kunde man starta motorn baklänges.

Ja, den motorn och den båten gav oss många fina upplevelser i Trosa skärgård. Inte minst för mig själv som hade mina föräldrars välsignelse att bruka ekipaget när som helst.Det var den härliga tid då man i sin båt kunde förvara såväl verktyg som bensindunk och vara säker på att allt fanns kvar orört.

Ja tänk vad många minnen man kan plocka fram vid besök på ett friluftsmuseum.

Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel